World Cleanup Day groot succes

Op zaterdag 19 september was het weer zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaf Nederland samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Met in totaal 39.324 deelnemers verdeeld over 2.517 opruimacties heeft Nederland zich groots ingezet. In de Litterati app werden in Nederland 127.211 afvalitems geregistreerd.

Ook in Flevoland waren er verschillende World Cleanup Day acties. In Almere was het ook reden om de vuilnismannen van de Stadsreiniging te bedanken voor hun inzet tijdens de coronacrisis. In een luid toeterende colonne reden vuilniswagens door de stad. Wethouder Roelie Bosch reed met de colonne mee om zowel de ‘professionals’ als de vrijwilligers te bedanken. De tocht leidde langs verschillende initiatieven waar buurtbewoners met prikkers zwerfvuil te lijf gingen.

“Het is om de mensen bewust te maken dat we Almere en eigenlijk heel Nederland schoon moeten houden”, verklaart één van de vuilnismannen aan Omroep Flevoland. “Want het is af en toe huilen met de pet op.” De mannen en vrouwen van de Stadsreiniging weten waar ze het over hebben. Tijdens de coronacrisis hadden ze een ongekende hoeveelheid afval te verwerken.”Het is een lastige periode geweest”, vertelt wethouder Roelie Bosch (CU) aan Omroep Flevoland. “Er werd veel meer afval aangeboden en tegelijkertijd hadden we veel collega’s die in quarantaine zaten of zich ziek meldden.” Het aangeboden grofvuil en de sterke toename van afvaldumpingen zorgden in de eerste maand na het uitbreken van de crisis voor ruim 40% meer afval. “Mensen gingen hun huizen opruimen en alles wat ze niet meer wilden houden belandde op straat”, vertelt een andere vuilnisman aan Omroep Flevoland.

Steun

Reden voor de gemeente destijds op te schalen. “Op een gegeven moment is besloten dat we moesten investeren (…) en sindsdien gaat het veel beter.” Vandaag bedankte de gemeente haar medewerkers voor hun inzet in die tijd. Maar de buurtbewoners die meehielpen waren ook een grote steun in de rug, zegt een van de rondrijdende vuilnismannen tegen Omroep Flevoland: “Dat vrijwilligers meehielpen om grofvuil te rapen, ja, dat is gewoon geweldig.”


Bronnen:

Deel dit bericht via:

Vorig bericht
GDD: “Jaren geoefend voor een pandemie, dan is het opeens echt”
Volgend bericht
Paul Blokhuis: “Positieve gezondheid heeft een prominente plek gekregen”
Menu