GDD: “Jaren geoefend voor een pandemie, dan is het opeens echt”

Directeur Cees Verdam van de GDD Flevoland kan zich het telefoontje nog goed herinneren. “Het was eind februari en een collega van mij belde. Het was duidelijk dat het coronavirus zich razendsnel verspreidde over de wereld en dat een pandemie voor de hand lag. En dat betekende dat wij als GDD dus ook flink aan de bak moesten.” Een half jaar na de eerste coronamaatregelen blikken we terug met een aantal Flevolanders die het virus van dichtbij hebben meegemaakt.

De GDD oefent het hele jaar door allerlei scenario’s. Zo liggen er draaiboeken klaar voor wat er moet gebeuren bij overstromingen of bijvoorbeeld langdurige stroomuitval. Ook het scenario van een pandemie werd geregeld gesimuleerd. “Maar nu was het dus opeens echt. Je moet als organisatie doen waar je al die jaren voor getraind hebt. Ik besefte mij wel degelijk dat ik verantwoordelijk was en dat fouten mensenlevens konden kosten. Maar tegelijkertijd wist ik dat mensen van de GDD in dit soort situaties goed functioneren. Ik ben ook trots op mijn medewerkers die in deze tijd zoveel werk verzetten”, aldus Verdam.

Cijfers
Als directeur wordt Verdam op de hoogte gehouden van allerlei cijfers rondom het virus. “Als er mensen overlijden krijg ik daar ook een berichtje van. Dan besef je je pas goed wat voor leed corona met zich meebrengt. Zeker in het begin vond ik dat confronterend.”

Agressie
Op dit moment is het druk in de teststraten en moeten mensen soms lang wachten om zich te kunnen laten testen. “Dat komt niet door ons als GGD, maar dat komt omdat er niet genoeg capaciteit is bij de laboratoria. Wij krijgen het alleen op ons bord.” Mensen reageren dan soms geïrriteerd aan de telefoon of in de teststraat. “Dat mag best, maar ik wil wel dat iedereen fatsoenlijk met mijn medewerkers omgaat. Het komt voor dat mijn mensen worden uitgemaakt voor rotte vis en dat kan echt niet. Wij doen ons werk, toon een beetje begrip”, besluit Verdam.

Bron: Omroep Flevoland

Deel dit bericht via:

Vorig bericht
‘Lokale samenwerking nodig om mensen aan het sporten te krijgen’
Volgend bericht
World Cleanup Day groot succes
Menu