Vragenlijst van GGD Gezondheidsmeter 2020 op de mat

Vanaf vandaag valt bij zo’n 20.000 Flevolanders de vragenlijst voor de GGD Gezondheidsmeter 2020 op de mat. Deelname is belangrijk, want met de uitkomsten van het onderzoek wordt per gemeente bekeken wat nodig is om de gezondheid en leefgewoonten van inwoners te verbeteren. Daarom roept GGD Flevoland de inwoners die een uitnodiging hebben ontvangen op om vooral deel te nemen aan het onderzoek.

De Gezondheidsmeter 2020 is een landelijk gezondheidsonderzoek naar de gezondheid en leefgewoonten onder inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst en wordt eens in de vier jaar uitgevoerd. Dit jaar worden ruim 1,1 miljoen Nederlanders uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen.

Doel van het onderzoek
Elke gemeente is volgens de Wet publieke gezondheid verplicht de gezondheid van de inwoners in kaart brengen. Dat doet de GGD voor de gemeenten. De GGD verzamelt via de Gezondheidsmeter 2020 informatie over de gezondheid, leefgewoonten en woonomgeving van de inwoners van 18 jaar en ouder. Met de resultaten van dit onderzoek stemmen de Flevolandse gemeenten hun beleid en activiteiten af op de behoeften en wensen van de inwoners. Door samenwerking met het RIVM en het CBS levert het onderzoek ook een totaalbeeld op van de gezondheid van inwoners van heel Nederland.

Deelnemers
De doelgroep van het onderzoek zijn personen van 18 jaar en ouder in Nederland. De computer selecteert wie een uitnodiging krijgt voor het onderzoek; dat is dus een kwestie van toeval. Samen vormen zij een doorsnee van de bevolking. Daarom mag alleen degene die persoonlijk is uitgenodigd de vragenlijst invullen. Personen die niet geselecteerd zijn ontvangen geen vragenlijst en kunnen niet aan dit onderzoek deelnemen.

Uitkomsten
Het onderzoek loopt tot december 2020. In het voorjaar van 2021 worden de eerste resultaten verwacht.

Uitvoering
De GGD’en voeren de Gezondheidsmeter 2020 uit in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en vindt elke vier jaar plaats. Meer informatie over het onderzoek is ​hier te lezen op de website van GGD Flevoland.

Deel dit bericht via:

Vorig bericht
Aankondiging Walk & Step Event op 27 september
Volgend bericht
‘Lokale samenwerking nodig om mensen aan het sporten te krijgen’
Menu