Initiatief: Stichting Respijthuis in Lelystad

Mantelzorgers zijn onmisbaar en hebben een belangrijke rol in de zorg voor hun naasten. Deze vierentwintig uurs zorg vraagt veel energie van iedereen die deze rol op zich neemt. Stichting Respijthuis Lelystad is een logeeradres voor mensen met een chronische ziekte of beperking, de gasten kunnen hier tijdelijk verblijven. Op deze manier krijgt de mantelzorger de tijd en ruimte voor zichzelf, om zo alle energie weer op te laden. Het idee Stichting Respijthuis Lelystad was in 2014 bedacht en op tafel gelegd door de betrokkenen uit de zorg. Na lang zoeken en puzzelen was het startschot in 2018 gegeven en mocht Respijthuis de deuren openen om haar eerste gasten te ontvangen.

De sfeervolle, huiselijk ingerichte appartementen van Respijthuis Lelystad zijn te vinden op de bosrijke camping Buytenplaets Suydersee. De drie appartementen hebben ieder een eigen badkamer en een klein terras. De camping bezit over een kleine dierenweide en is op loopafstand te vinden van het Stadspark, zwembad de Koploper en winkelcentrum Lelycentre. Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor activiteiten in de buurt. Tijdens het verblijf blijft de fysieke zorg in handen van de (eigen) thuiszorgorganisatie, de vrijwilligers van Respijthuis (die vierentwintig uur per dag aanwezig zijn) zorgen daarnaast voor de gezelligheid, rust of juist afleiding, veiligheid en het mentale welzijn van de gasten. Het team bestaat naast de vrijwilligers uit twee coördinatoren, samen maken ze het (langere) verblijf, een paar uur, een dagdeel of langer voor de gasten mogelijk.

Bijdrage aan Positieve Gezondheid

Stichting Respijthuis Lelystad draagt bij aan de positieve gezondheid in Flevoland. Respijthuis zorgt voor het mentaal welbevinden van zowel gast, mantelzorger en vrijwilliger. De omgeving zorgt voor een hoeveelheid rust en geeft ruimte voor het ontwikkelen van gedachtes en perspectieven. Het uit handen nemen van de zorg, geeft zingeving voor de vrijwilligers van Respijthuis. Het vakantiegevoel en het genieten wat daarbij komt kijken vergroot het kwaliteit van leven. Tijdens het verblijf zien de vrijwilligers een kans om nuttig te weten, om mee te doen aan de maatschappij, door contact aan te gaan met de andere vrijwilligers, gasten, zorgverleners en mantelzorgers.

Respijt voor de dagelijkse zorg, een echte adempauze.

Meer informatie

Voor meer informatie over Stichting Respijthuis, ga naar: www.respijthuislelystad.nl

Adresgegevens en routebeschrijving

Buytenplaets Suydersee
Badweg 1
8223 PA Lelystad

 

Menu