Dansproject ‘Dansen als medicijn tegen eenzaamheid’ in Lelystad

  1. Home
  2. Initiatieven gemeente
  3. Lelystad
  4. Dansproject ‘Dansen als medicijn tegen eenzaamheid’ in Lelystad

Initiatief: Dansen als medicijn tegen eenzaamheid

Om in co-creatie eenzaamheid onder de jongeren te onderzoeken, te bespreken, te verbeelden én tegen te gaan, is Ingrid Krabbe een dansproject in het sociale domein gestart. Dit project ‘Dans als medicijn tegen eenzaamheid’ is in het kader van Ingrid haar masterstudie aan de Kunsteducatie ArtEz uitgevoerd. In februari 2021 is het project van start gegaan en vormt een samenwerking tussen Stichting De Kubus Lelystad en jongerenwerker Jakob Stolk van URBN Village Lelystad. Met het project heeft Ingrid de unieke kracht van kunst en het dansen ingezet om eenzaamheid onder de jongeren 14-24 jaar aan te pakken. Het uitgangspunt van het programma is dat de jongeren hun eigen productie vormen en tijdens dit proces meer naar elkaar toe groeien. In de productie worden verschillende dansstijlen gebruikt en schrijven de jongeren hun eigen ‘spoken word’, hierop wordt de uitvoering gedanst.

Corona heeft eenzaamheid onder de jongeren uitvergroot. Eenzaamheid kan een oorzaak zijn waardoor jongeren op verschillende vlakken problemen ontwikkelen. De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat de jongeren de afgelopen tijd veel minder (fysiek) contact met elkaar hadden. Stichting Kubus en URBN Village vertellen het recept tegen eenzaamheid: samen dansen! Met dit soort projecten wil de Kubus kijken naar mogelijkheden om kunst en cultuur in te zetten als inspirerend middel voor het aanpakken van sociale vraagstukken. Het vervolgproject op ‘Dans als medicijn tegen eenzaamheid’ is gehonoreerd met rijksgelden en gaat onder leiding van Ingrid in september-december 2021 van start.

Bijdrage aan Positieve Gezondheid

Het dansproject draagt bij aan de positieve gezondheid in Flevoland. Dansen is goed voor zowel lichaam als geest en blijkt allerlei voordelen te hebben. Dansen heeft onder andere een positief effect op de sociale verbondenheid, de hersenen, communicatieve vaardigheden, lichaamshouding, conditie en vermindert daarbij angst en depressie.

Ingrids motto: 'a dance a day, keeps the docter away.'

Meer informatie

Voor meer informatie over Dansen als medicijn tegen eenzaamheid, ga naar: https://www.dekubuslelystad.nl/nieuws/dans-als-medicijn-tegen-eenzaamheid-jongeren/

Adresgegevens en routebeschrijving

De Kubus Lelystad
Agorabaan 3
8224 JS Lelystad

 

Menu