LIANNE MULDER: “IK ZEG ALTIJD TEGEN MENSEN: HUISARTS IS HET MOOISTE BEROEP DAT ER BESTAAT.”

Als het draait om positieve gezondheid dan is Lianne Mulder – huisarts in Marknesse – een alleskenner. Vanuit de huisartsenpraktijk ziet ze maar al te goed hoe belangrijk het is dat er aandacht wordt geschonken aan positieve gezondheid. Lianne haar klinische blik helpt haar goed op weg, maar haar mensenkennis en de interesse in welzijn en positieve gezondheid brengt haar patiënten net een stapje dichterbij hun doel.

Positieve gezondheid, wat betekent dit voor Lianne?

Lianne probeert op verschillende manieren positieve gezondheid toe te passen. In de huisartsenpraktijk betekent positieve gezondheid voor Lianne meer dan alleen de aandoening van de patiënt. Als huisarts probeert ze compleet beeld van haar patiënten te krijgen en dat gaat verder dan alleen het medische. Door met je in gesprek te gaan, onderzoekt ze of er meerdere factoren van invloed zijn op de klachten die je hebt. Tijdens dit gesprek houdt ze de pijlers van positieve gezondheid in haar achterhoofd. Liannes uiteindelijke doel en ultieme droom: een hand reiken in het zorglandschap dat voor patiënten vaak ontzettend ingewikkeld is en zorgen dat iedereen uit de regio op langer termijn een betere levensverwachting heeft.

De energie die ze krijgt van de gesprekken die ze met mensen voert en het gevoel iets voor iemand te kunnen betekenen vormen de drijfveer van Lianne. De uitdaging voor haar is om gezondheidszorg in de breedste zin van het woord uit te voeren. Hierbij zoekt ze naar een manier waardoor mensen een betere leefstijl ontwikkelen. Het vinden van de intrinsieke motivatie is hiervoor belangrijk, waar worden de mensen blij van en wat motiveert ze? Tijdens de gesprekken probeert ze hier zo goed mogelijk achter te komen. Een tool die ze veel gebruikt is het spinnenwebmodel. Met dit model krijgt de patiënt meer de regie over het gesprek. Als zorgverlener ben je volgens Lianne snel geneigd om in de rol van vragensteller te stappen en het gesprek te sturen. Bij dit model laat je de rol van vragensteller los en communiceer je vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. Je zult zien dan de patiënt de touwtjes in handen gaat nemen, dit stukje eigen regie is een grote winst voor de zorg. Op deze manier wordt sneller waardevolle informatie ontdekt en kunnen onder andere huisartsen je efficiënter helpen.

In haar persoonlijk leven werkt Lianne ook zo veel mogelijk aan positieve gezondheid. Voor haar kan dit al in de kleine dingen zitten. Van de activiteiten die haar vreugde en plezier geven tot het gevoel dat je ertoe doet. Lianne zegt altijd tegen iedereen dat huisarts zijn het mooiste beroep is dat er bestaat. Ze vindt het bijzonder om samen met mensen het (ziekte)proces te bewandelen en daarbij een inkijk te krijgen in iemands leven. Van de beginfase wanneer een kindje wordt geboren tot de eindfase als iemand het leven gaat verlaten en alles wat ertussenin zit. Als huisarts heeft ze het altijd lekker druk en haar dagen zijn dan ook helemaal volgepland. Om dan op te laden, wandelt ze graag met haar hond langs het strand. Deze wandelingen maken haar hoofd leeg van zorgen en vullen haar met een gevoel van blijheid en dat is precies waar positieve gezondheid om draait.

Wandelen op recept

Wist je dat zo’n 50% van de Nederlanders wat overgewicht heeft? Uit die cijfers is het concept wandelen op recept ontstaan. Een andere reden voor dit project: volgens de beleving van Lianne zal de gezondheidszorg steeds meer veranderen in netwerkzorg. Meer huisartsen komen erachter dat ze niet alleen de oplossing voor iemand kunnen bieden, hierbij hebben ze vaker de hulp van andere zorgmedewerkers nodig. Van fysiotherapeuten tot praktijkondersteuners en van beweegcoaches tot diëtisten. Om terug te komen op het thema overgewicht: meer fysieke beweging is dus onmisbaar en daarom zijn de wandelgroepen tot stand gekomen. Niet alleen de huisartsen verwijzen hun patiënten door, maar ook praktijkondersteuners. De wandelgroepen bieden naast meer beweging ook een oplossing voor eenzaamheid. Het samen wandelen biedt een kans om nieuwe mensen te ontmoeten. “Wandelen op recept heeft hele mooie haakjes naar alle medewerkers van onze praktijk”, zegt Lianne.

In het verlengde van dit concept heeft de huisartsenpraktijk welzijn op recept bedacht. Beide projecten hebben hetzelfde doel: bijdragen aan het welzijn van de patiënten. Wandelen op recept focust op het wandelen en het socialiseren en welzijn op recept op alle andere kleine initiatieven die kunnen bijdragen aan iemands welzijn.

Continue bewustwording is het streven voor de toekomst

Lianne zegt, “De ultieme droom is om de gehele regio op langer termijn een betere levensverwachting te geven.” Om deze droom te verwezenlijken is het volgens haar belangrijk dat de focus ligt op gezondheid in de wijk. Dit kun je niet alleen als huisarts bereiken, hiervoor heb je andere partijen nodig die eigen ingangen in de wijk hebben. Het gaat erom dat je mensen bereikt die niet direct uit zichzelf in de spreekkamer belanden. Om de gezondheidsverschillen te verkleinen, heeft Lianne een idee: kortere lijntjes tussen de huisarts en andere welzijnsorganisaties.

Door thema-avonden of bijvoorbeeld een kleine bloeddruk- en suikermeting op het plein, hoopt Lianne dat ze andere wijkbewoners over de streep trekt. Volgens Lianne is een huisartsenpraktijk meer dan alleen een plek waar medicijnen vallen te halen. Ze hoopt hiermee de kwetsbare groepen te bereiken, dit zijn namelijk de mensen die het meest profijt zullen hebben van de hulpverlening. Voor Lianne is het belangrijk om de ogen en oren open te houden en een continue bewustwording te ontwikkelen voor wat er in de wijk gebeurd en hierop proberen in te spelen.

Wil je erachter komen wat Lianne nog meer vertelt over positieve gezondheid in de (huisarts)praktijk en waarom zij de keuze heeft gemaakt om huisarts te worden? Luister dan de hele podcastaflevering hier!

"Gezondheidszorg in de breedste zin van het woord uitvoeren."

Menu