Zo behoud je hartverwarmende vriendschappen tijdens ijskoude winterdagen

  1. Home
  2. Blog
  3. Zo behoud je hartverwarmende vriendschappen tijdens ijskoude winterdagen

Terwijl de herfst langzaam plaatsmaakt voor de winter voelen we vaak de drang om meer tijd binnen door te brengen, waardoor het risico op verminderd sociaal contact toeneemt. Het vermijden van isolatie is essentieel, omdat we als mensen juist in deze tijd van het jaar verlangen naar verbondenheid. Daarom is het belangrijk dat we onze sociale contacten warm houden tijdens deze koude dagen. In deze blog delen we graag tips over hoe je het vuurtje in jouw waardevolle vriendschappen levendig houdt. 

Waarom is sociaal contact belangrijk?

Voordat we onze ideeën delen, willen we graag benadrukken waarom het hebben en onderhouden van positieve sociale contacten zo belangrijk is. Voor de meeste mensen geldt dat sociaal zijn gelukkig maakt. Onze sociale contacten kunnen een enorme impact op ons geluksgevoel hebben. Hechte relaties bieden een bron van emotionele steun en motiveren ons goede en gezonde keuzes te maken. Ze dragen bij aan een gevoel van zingeving. Verder kan een positief sociaal netwerk een buffer vormen tegen stress, gaat het eenzaamheid tegen en bestrijdt het gevoelens van isolement.  Als dat nog niet positief klinkt, komen er tijdens sociale interacties ook nog eens neurotransmitters vrij zoals oxytocine en dopamine. Deze neurotransmitters stimuleren ons geluksgevoel en zorgen ervoor dat we minder stress en angst ervaren. 

Initiatief nemen opent deuren 

Genoeg redenen om tijdens deze koude maanden wat extra te investeren in je sociale contacten. Hoewel sommige mensen liever wachten op een uitnodiging van de ander, kun je deze cyclus doorbreken door zelf de eerste stap te nemen. Stuur ze online een berichtje of een kaartje per post. Dat laatste idee blijft voor velen nog favoriet. Online kun je een unieke kaart ontwerpen en personaliseren. Laat ze weten dat je juist in deze sombere periode aan ze denkt en het leuk zou vinden om elkaar binnenkort te zien. Door meteen een datum voor te stellen, ontstaat er een concreet plan. Dit is de sleutel tot actie. 

Schrijf je in voor een hobby of vrijwilligerswerk 

Doen wat je leuk vindt en daarbij ook nog eens leuke mensen ontmoeten. Door je in te schrijven voor een sportclub of een cursus, maak je niet alleen tijd voor de dingen die leuk vindt, maar maak je ook kennis met nieuwe mensen die dezelfde interesses delen. Op deze manier kun je waardevolle connecties maken, werken aan persoonlijke ontwikkelingen en heb je een vast moment in de week of maand dat je onder de mensen bent. Twijfel je nog over hobby’s, dan is vrijwilligerswerk ook een goede optie. Help bij verenigingen, word maatje of zet je in voor een goed doel. Het positief bijdragen aan het leven van anderen geeft niet alleen voldoening, maar verrijkt ook je sociale netwerk met bijzondere mensen.

Winteractiviteiten

Elk seizoen kent zijn charmes en dat geldt ook zeker voor de winter. Er zijn talloze winteractiviteiten die je met vrienden kunt ondernemen. Bij voldoende vorst kun je bijvoorbeeld gaan schaatsen. Als je liever stabiele grond onder je voeten hebt, is een winterwandeling de oplossing. Laad helemaal op in de natuur en geniet daarna van een heerlijke kop warme chocolademelk of glühwein. Probeer je de winter te omarmen, maar heb je toch moeite met de kou? Stap dan een knus café binnen, ga naar de film voor een kerstklassieker of organiseer een spelletjesavond. Je kunt ook seizoensgebonden feesten plannen, zoals een winterfeest, een nieuwjaarsbijeenkomst of een borrel met smaakvolle winterse lekkernijen. Bovendien is december een feestelijke maand en daar horen uiteraard kerstmarkten bij. Vanaf eind november poppen ze als paddenstoelen uit de grond. Je vindt ze bijna overal. Wil je groots uitpakken? Reis dan naar onze buurlanden België en Duitsland, hier worden de leukste kerstmarkten opgebouwd. Perfect om in de feestelijke sferen te komen.  

Omkijken naar elkaar

In het besef dat december niet voor iedereen even feestelijk is, benadrukken we tot slot het belang van aandacht voor elkaar. Juist te midden van deze drukke maand is het van groot belang om extra aandacht aan elkaar te besteden. Vooral ouderen kunnen in deze periode meer eenzaamheid ervaren. Trek op koude dagen een warme jas aan en breng ze een bezoekje, of (video)bel ze. Wat voor jou wellicht een kleine moeite lijkt, kan voor hen de winter een stuk zonniger maken.  

 

*Disclaimer*
Bij WEL in Flevoland raken we geïnspireerd door verschillende artikels die we online lezen. We streven ernaar om interessante en relevante informatie te delen, maar willen benadrukken dat WEL in Flevoland geen medisch advies verstrekt. De inhoud van onze blogs dienen dan ook uitsluitend ter informatie en inspiratie.

Menu