WELDOENER: Het geluk zit niet alleen in kleine dingen, maar begint vaak ook klein

Martine Kruider heeft samen met haar man een biologisch melkveebedrijf in Zeewolde en daarvoor verzorgt zij de communicatie. Naast de werkzaamheden op agrarisch gebied is zij mede-initiatiefnemer van De Basisz in Zeewolde, dit is een plek waar jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen zichzelf verder te ontwikkelen en praktijkervaring op te bouwen. Positieve Gezondheid speelt voor Martine op vele vlakken van haar leven een grote rol. Zowel op persoonlijk niveau: gezond eten, op tijd naar bed als op zakelijk niveau.

Positieve Gezondheid als Basis(z)

In haar werk met jongeren komt Martine soms lastige casussen tegen en daarin stelt zij zichzelf altijd de vraag: hoe kan ik deze jongeren begeleiden bij voor hen lastige momenten. Zij volgde een opleiding om meer handvatten te krijgen om Positieve Gezondheid in de praktijk te brengen. Martine: “Bij veel jongeren zie ik dat zij vaak aan het jagen zijn naar geluk. Vaak met het idee: als ik dat heb en dat kan, dán ben ik gelukkig. Om er uiteindelijk achter te komen, dat er dan altijd wel weer iets anders is wat je graag wil hebben en denkt nodig te hebben om gelukkig te zijn. Vanuit mijn optiek zit de kracht vooral in het kijken naar de kleine dingen en dat je deze leert waarderen. Op een gegeven moment ga je deze momenten herkennen en ervan genieten. Het geluk zit niet alleen in kleine dingen, maar begint vaak ook klein. Je hoeft niet meteen een smartwatch om, aan de proteïnepoeder en vijf dagen in de sportschool te staan. Je kan ook een rondje om het huis lopen, want als je dat nooit eerder deed dan is dat al je winst. Het is beter om te kijken naar: wat heb ik en doe ik al en wat kan ik hierin uitbreiden.”

“Bij veel jongeren zie ik dat zij vaak aan het jagen zijn naar geluk. Vaak met het idee: als ik dat heb en dat kan, dán ben ik gelukkig.”

Werk met jongeren

Het waarderen van de kleine dingen is volgens Martine erg belangrijk en juist door het op die manier in te zetten bij jongeren hoopt zij ook dat Positieve Gezondheid steeds meer gaat leven. Met enthousiasme vertelt zij, hoe ze dit nu in praktijk toepast: “Op vrijdag hebben we altijd een Verhalen vrijdag. Hierin kijken we niet alleen naar dingen die goed zijn gegaan, maar ook de punten die juist niet goed zijn gegaan worden besproken. Dat klinkt wat gek en misschien wat negatief, maar dit heeft als doel om te laten zien dat iedereen wel eens fouten maakt, dat dit niet uitmaakt en dat er altijd ruimte is voor verbetering. Een ander onderdeel dat ik graag toepas is positief roddelen, dan zetten we iemand in het midden van de groep en dan is het de bedoeling, dat iedereen wat aardigs vertelt over deze persoon.”

De Basisz is een community

Positieve Gezondheid is veel meer dan alleen gezond eten en sporten. Het gaat ook over samen zijn, een netwerk hebben om op terug te vallen als het even minder gaat en dingen kan ondernemen waar je gelukkig van wordt. “Binnen De Basisz is dit zeker aan de orde”, vertelt Martine trots. “Naast dat we veel met elkaar bespreken, wekelijks een wandeling maken, zorgen de mensen ook echt voor elkaar. Zo krijgt iemand altijd een voedselpakket wat te veel is voor haar alleen, de kant-en-klaarmaaltijden neemt zij dan mee voor iemand die veel in de avond moet werken en niet altijd tijd heeft om te koken. Op die manier merk je dat De Basisz veel meer is dan een plek waar we jongeren helpen om verder te komen in de maatschappij, het is voor velen van hen ook een tweede thuis.”

Menu