De juiste balans vinden is belangrijk

Gregory Sedoc deed al vanaf zijn zesde jaar aan atletiek. Hij ging onder andere drie keer naar de Olympische Spelen en was Europees kampioen hordelopen. Na zijn sportcarrière richtte hij zich op TV-werk, onder meer als atletiek-analist bij NOS en maakte wetenschappelijke programma’s als ‘De wereld van morgen’ en ‘Sportlab Sedoc’. Daarnaast schreef hij een boek: ‘Rennen met Gregory Sedoc’. Verder werkt hij twee dagen per week als politieagent in de Schilderswijk in Den Haag.

‘Positieve Gezondheid betekent voor mij dat je zorgt dat lichaam en geest in balans zijn. Vitaliteit is hierbij een belangrijk kernwoord. Sporten alleen is namelijk niet genoeg. Het is ook belangrijk dat je gezond eet en voldoende slaap en rust krijgt. Zo blijft je mentale gesteldheid in conditie. Positieve gezondheid betekent voor mij dat je zorgt dat je vitaal bent. Het draait daarbij om het houden van de balans tussen mentale en fysieke conditie.’

“Het draait om het houden van de balans tussen mentale en fysieke conditie.”

De juiste balans

‘Sporten en bewegen is belangrijk voor Positieve Gezondheid. Je concentratie gaat ervan omhoog. Wanneer je weinig beweegt en je veel suikers eet heeft dat geen positieve uitwerking op je prestaties. Dat ga je merken aan je gezondheid. Ik denk dat het goed is om in ieder geval in je pauze te bewegen, bijvoorbeeld door een halfuurtje te wandelen. Beweging en gezond eten is erg belangrijk.’
‘Positieve Gezondheid speelde altijd al een grote rol in mijn leven, vanwege mijn sport. Ik let daarbij goed op mijn voeding en eet bijna geen suikers meer. Ik maak alles zelf en eet nooit fastfood. Een goede balans met voldoende rust en gezond eten is voor mij belangrijk. Als ik daar minder mee bezig ben, merk ik dat ik sneller moe ben.’

Jong talent in Almere

‘Toen ik werd gevraagd voor AKT (Almere Kenniscentrum Talent) was ik meteen enthousiast. Ik heb een speciale band met Almere aangezien ik ereburger ben. Er loopt veel jong talent rond in Almere, maar vaak vertrekken zij naar hun bondsregio om te trainen. Almere is echt een voorloper op het gebied van het faciliteren van sporttalent in Nederland en ik vind het heel interessant om te kijken hoe AKT dit inricht. Vanuit mijn ambassadeurschap ben ik vaak aanwezig op events. Daar laat ik zien dat je niet altijd veel nodig hebt om sport te beoefenen, maar dat het ook naast je eigen voordeur kan.’

“Ik wil mensen laten inzien dat je niet veel middelen nodig hebt om een sport te beoefenen. Dit kan ook naast je eigen voordeur.”

Een goede basis

‘Onlangs heb ik een boek geschreven genaamd ‘Rennen met Gregory Sedoc.’ Ik kwam op het idee voor mijn boek omdat ik veel vragen krijg over hardlopen. Ik richt me in mijn boek op jongeren tussen de 12 en 20 jaar oud. Ik geef tips over waar je op moet letten en hoe je harder kunt lopen. En ik laat zien wat rennen zo leuk maakt. Ik wil deze jongeren een goede basis bijbrengen, zodat zij besluiten om door te gaan in de sport.’

Mindset

‘In 2018 deed in mee aan Expeditie Robinson. Daar heb ik veel geleerd over mindset en doorzettingsvermogen. De eerste twee weken zijn vooral zwaar. Je gaat van normaal eten naar weinig eten. Soms krijg je meer dan 24 uur lang geen eten. Je moet op het eiland echt de knop omzetten en niet meteen in paniek raken. We maken ons vaak druk om welvaart en luxe dingen, maar we zouden meer moeten nadenken over waar we mee bezig zijn in de wereld. Ook tijdens mijn werk als politieagent heb ik geleerd om te relativeren. Sommige mensen hebben daar niet veel.’

“Wij kunnen ons druk maken om welvaart, maar we hebben het heel erg goed.”

Ontdek je passie

‘Veel mensen zitten nu noodgedwongen thuis en hebben meer tijd om te ontdekken wat hun passie is. Dit is gratis extra tijd om daarover na te denken. Normaal gesproken gaan we op de automatische piloot. Mijn tip is om even de tijd te nemen voor jezelf. Ik houd me nu bezig met het schrijven van TV-programma’s. Dit vind ik leuk, het is mijn passie.’

“Zelf houd ik me bezig met het schrijven van TV-programma’s. Dit vind ik leuk, het is mijn passie.”

Menu