Waarom een trouwe viervoeter jouw leven verrijkt

  1. Home
  2. Blog
  3. Waarom een trouwe viervoeter jouw leven verrijkt

Met hun onvoorwaardelijke liefde hebben huisdieren het vermogen om ons leven op verrassende manieren te verrijken. Als ode aan onze trouwe metgezellen delen we op Werelddierendag de positieve effecten van dieren op jouw gezondheid.

Therapeut op vier voeten

Huisdieren worden ook niet voor niets ‘gezelschapsdieren’ genoemd. Net als wij hebben ze behoefte aan aandacht, knuffels en gezelschap. Veel dieren voelen ook haarfijn emoties aan en merken wanneer je blij of juist verdrietig bent. In momenten van blijheid delen ze jouw enthousiasme en in tijden van verdriet bieden ze troost. Huisdieren kunnen zelfs een cruciale rol spelen in het herstel van depressie. De aanwezigheid van een dier vermindert negatieve emoties en biedt emotionele ondersteuning.

Hormonen in balans

Huisdieren dragen bij aan je hormoonbalans en welzijn. Het simpelweg aaien van een huisdier verlaagt al je stressniveau. Dit komt doordat het knuffelhormoon oxytocine stijgt, terwijl het stresshormoon cortisol afneemt. Oxytocine is een neurotransmitter die goed is voor lichaam en geest. Het signaalstofje stimuleert een gevoel van rust en kalmte. Wist je dat de trouwe blik van honden al voldoende kan zijn om je oxytocinegehalte te verhogen? Het oogcontact heeft niet alleen een positief effect op jou, maar verhoogt ook het oxytocineniveau bij de honden zelf.

Bovendien kunnen huisdieren ook een boost geven van endorfine, wat resulteert in een vermindering van pijngevoeligheid. Een stijging in endorfine draagt bij aan een meer positieve gemoedstoestand en vermindert gevoelens van somberheid. Het zorgen voor een dier geeft vaak voldoening en kan bijdragen aan een zelfverzekerd gevoel.

Verzorging is topsport

Topsport is misschien een beetje overdreven, maar het verzorgen van een huisdier is wel een leuke manier om actiever te worden. De verzorging zorgt voor routine en structuur in je leven. Honden hebben bijvoorbeeld de behoefte om drie tot vier keer per dag buiten te snuffelen en rond te rennen.

Het buiten zijn, heeft diverse gezondheidsvoordelen. Wandelen verbetert je hart- en vaatgezondheid en hoe meer je wandelt, hoe kleiner de kans op hart- en vaatziekten wordt. Daar komt bij dat wandelen wonderen kan doen voor je mentale welzijn. Het helpt je hoofd leeg te maken, stress te verminderen en angstgevoelens te verdrijven. Als laatste draagt wandelen bij aan het op peil houden van je gewicht en bevordert het een gezonde spijsvertering. Genoeg redenen om met je harige vriend op avontuur te gaan.

Remedie tegen eenzaamheid

Werelddierendag valt dit jaar samen met de laatste dag van de Week tegen Eenzaamheid 2023, het perfecte moment om te benadrukken hoe dieren kunnen helpen tegen eenzaamheid. Eenzaamheid blijft een groot maatschappelijk probleem met vaak negatieve gevolgen voor de gezondheid. Een huisdier kan bijdragen om deze negatieve spiraal te doorbreken. Onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Florida en de Universiteit van Rochester toont aan dat huisdieren mensen helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en dat hun algehele geluksniveau stijgt. Daarnaast laat het onderzoek zien dat mensen met huisdieren 36% minder kans hebben om eenzaamheid te ervaren.

Huisdieren zijn niet alleen loyale en liefdevolle vrienden, maar ze vormen ook een bron van dagelijkse motivatie. Het zorgen voor een huisdier geeft ons een reden om ’s ochtends uit bed te springen. Daarbij helpen honden hun baasjes om meer sociaal actief te zijn. Mensen die met hun hond buiten zijn, zijn eerder geneigd om een praatje te maken met buurtgenoten. De kwispelende staarten en sprankelende oogjes zijn namelijk de ultieme ijsbrekers.

Daarom kunnen huisdieren ook een waardevolle toevoeging zijn voor oudere mensen. Ze dragen bij aan het verminderen van eenzaamheid en het behouden van een actievere levensstijl. Volgens Stichting Contacthond bieden honden cognitieve stimulatie en uitdaging voor mensen met dementie, omdat honden hen motiveren en de zintuigen van de ouderen laten prikkelen. Naast honden hebben ook katten een magische werking op mensen met dementie. Hun aanwezigheid op een woonafdeling maakt bewoners alerter en vermindert hun hulpbehoevende gedrag.

Superkrachten van huisdieren

Naast de ouderen hebben dieren ook een positief effect op de kleinsten van de samenleving. Kinderen die opgroeien met huisdieren ontwikkelen hun empathisch vermogen, ervaren een gevoel van verantwoordelijkheid, leren discipline en voelen zich meer zelfverzekerd. Ze leren dat iedereen behoeftes en gevoelens heeft en dat besef draagt bij aan een toename van het empathisch vermogen naar andere mensen. Hoewel huisdieren veel vreugde brengen, kunnen kinderen ook verdriet ervaren wanneer ze afscheid moeten nemen van hun trouwe vriend. Maar deze fase hoort er helaas ook bij. Het helpt kinderen om van dichtbij de natuurlijke levenscyclus te begrijpen en dat is een waardevolle levensles.

Dus, of je nu jong of oud bent, een huisdier voegt een onbeschrijfelijke hoeveelheid liefde en vreugde toe aan je leven. Vergeet daarom niet om vandaag je huisdier extra te verwennen, want terwijl ze misschien maar een klein deel van ons leven zijn, zijn wij voor hen hun hele wereld.

*Disclaimer*
Bij WEL in Flevoland raken we geïnspireerd door verschillende artikels die we online lezen. We streven ernaar om interessante en relevante informatie te delen, maar willen benadrukken dat WEL in Flevoland geen medisch advies verstrekt. De inhoud van onze blogs dienen dan ook uitsluitend ter informatie en inspiratie.

Menu