Muziek in de Polder

Kubus en Woonzorg Flevoland werken samen in het project ‘Muziek in de Polder’. Het project krijgt twee jaar lang subsidie van Het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit project is opgezet om ouderen samen muziek te laten maken. Veel ouderen kunnen te maken krijgen met gevoelens van eenzaamheid. Samen activiteiten uitvoeren kunnen deze gevoelens positief beïnvloeden en vooral ook plezier geven. Op zaterdag 9 juli vond het eerste concert van Muziek in de Polder plaats. Bewoners van woonzorgcentrum de Hanzeborg vormden die dag het koor en samen met het publiek en orkestleider Gerard Poot van Kunst- en Cultuurcentrum de Kubus maakten ze er een feestje van. Samen muziek maken draagt uiteindelijk ook bij aan Positieve Gezondheid. Met Gerard Poot spraken we over het concert en waarom samen muziek maken zo belangrijk is.

“De bewoners hadden haast het idee dat ze in Ahoy aan het optreden waren, omdat iedereen gezellig meezong!”

Concert Muziek in de Polder

Gerard: “Het concert was fantastisch om mee te maken. Iedere woensdagmiddag geef ik les aan de bewoners van woonzorgcentrum de Hanzeborg. Uiteindelijk ontstond het idee om een ‘concert’ te organiseren. Natuurlijk best nog een uitdaging. Veel bewoners sluiten graag aan bij de lessen, maar wie er aansluit varieert nogal. Omdat het dan ook onzeker is wie dan bij het concert zou zijn, hebben we echt na moeten denken hoe we het zo toegankelijk mogelijk konden houden en toch iets moois konden neerzetten.
Uiteindelijk hebben we besloten om de teksten van de liedjes via een beamer te projecteren op een groot doek. Op die manier konden de mensen in de zaal ook meezingen met de liedjes. De bewoners hadden haast het idee dat ze in Ahoy aan het optreden waren, omdat iedereen gezellig meezong!”

"Muziek zorgt voor verbinding en speelt uiteindelijk een grote rol in het welzijn van mensen.”

Muziek en Positieve Gezondheid

Gerard: “Muziek is er voor iedereen. Je merkt in de doelgroep waar mensen te maken hebben met alzheimer of dementie, dat muziek vaak nog toegankelijk is en de hersenen stimuleert. Sommigen praten niet meer, maar een kinderliedje zingen zij bijvoorbeeld zo mee en sommigen bewegen alleen hun voet, maar dan weet je dat het wel wat met hen doet. Ook heb je te maken met mensen waarbij het lichaam niet meer helemaal wil, maar zijzelf zijn vaak nog scherp van geest. Voor hen zijn de lessen op woensdagmiddag echt een gezellig samenkomen, waar zij ook weer sociale contacten kunnen aanhalen. Dit alles zorgt voor verbinding en speelt uiteindelijk een grote rol in het welzijn van de bewoners.”

Menu