Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland september

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland september

Voorwoord

Ook deze maand weer een prachtig overzicht van mooie initiatieven in Flevoland vanuit zeer diverse zorgdomeinen met tal van innovatieve invalshoeken.

Graag vestig ik in dit voorwoord de aandacht op het feit dat Positief Gezond Almere in de snelle toets een positief oordeel kreeg voor verder uitwerken van het plan voor toekenning van transformatiegelden. Een prachtig plan van 10 Almeerse zorg-, welzijns- en patiëntenorganisaties en gemeente Almere. Met als belangrijke pijler sociale netwerken en buurten versterken.

De per 1 januari 2024 aantredend bestuurder van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Geranne Engwirda verzuchtte deze week in SKIPR dat de voor 2023 beschikbare transformatiegelden bij lange na niet worden uitgegeven. We mogen dus trots zijn op het goede initiatief van de partijen in Almere dat ter inspiratie kan dienen tot ver buiten Flevoland!

Martin Smeekes
Voorzitter Zorgtafel Flevoland

 

Zorgtafel Flevoland

Kennismaking met Provinciale Staten

Bent u als maatschappelijke organisatie actief in Flevoland? Dan maken Provinciale Staten graag kennis met u! Op dinsdagavond 14 november 2023 zijn u en uw collega’s tussen 19 en 22 uur van harte welkom in het provinciehuis voor een Meet & Greet met Provinciale Statenleden. Aanmelden kan tot uiterlijk 7 oktober 2023. Meer informatie en de aanmelden via stateninformatie.flevoland.nl.

Plan Positief Gezond Almere kan starten

Het plan Positief Gezond Almere (PGA) kreeg een positieve beoordeling op de snelle toets voor transformatiegelden. Deze gelden zijn landelijk beschikbaar gesteld voor impactvolle hervormingen die leiden tot passende en toekomstbestendige zorg. De beoordeling is een belangrijke stap om de zorg in Almere de komende jaren verder te vorm te geven. Lees verder op flevoziekenhuis.nl.

Bewoners Wittensteijn bekijken nieuwe appartementen in Golfslag

Een bijzonder moment voor de bewoners van woonzorgcentrum Wittesteijn. Samen met hun familieleden bekeken zij zaterdag 23 september 2023 hun nieuwe appartementen op de begane grond of eerste verdieping in appartementencomplex Golfslag. Het was een zeer geslaagde dag aldus de bewoners, familieleden én de organisatie. Lees verder op zorggroep-onl.nl.

Bijeenkomst: Mentale Gezondheid van WEL in Flevoland

Op dinsdag 10 oktober is het World Mental Health Day. De World Health Organization (WHO) benoemde deze dag om bewustzijn te creëren en met elkaar in gesprek te gaan over het verbeteren van hulp bij mentale problemen. Goed moment om bij elkaar te komen om over dit thema te spreken. Van 15:30 tot 18:30 uur bent u daarom van harte welkom bij het WEL Event Mentale gezondheid bij jongeren. Meer informatie en aanmelden via welinflevoland.nl.

Effectonderzoek Welzijn op Recept

Welzijn Lelystad heeft oren en ogen in de wijken en weet wat er leeft en nodig is. Zo willen zij het welzijn van mensen verbeteren. mensen Gewoonlijk gaan mensen met die klachten naar de huisarts. Via buurtwerkers werkt Welzijn Lelystad samen met huisartsen, om te onderzoeken of het mogelijk is om die problemen op te lossen zonder dat er medicijnen aan te pas komen. Dit heet Welzijn op Recept.

Good2Consult onderzocht, op verzoek van Welzijn Lelystad, in het voorjaar van 2023 het effect van Welzijn op Recept in Lelystad. Tussen april 2022 en maart 2023 zijn 190 casussen van inwoners met welzijnsvragen onderzocht. Het resultaat: Welzijn op Recept voorkwam € 727.000,- aan kosten. De inzet van de buurtwerkers voor de begeleiding van de inwoners kostte € 182.000,-.

Enkele verdere conclusies uit het onderzoeksrapport zijn:

  • Gemiddeld kostte Welzijn op Recept € 3.828,- per doorverwijzing.
  • 55% van de voorkomen kosten zouden ten laste komen van Gemeente Lelystad.
  • 27% van de te voorkomen kosten zouden ten laste komen van de Wet langdurige zorg (WLZ).
  • 17% zijn vermeden medische behandelkosten (zorgverzekering).
  • Bij 48% van de doorverwijzingen had niet alleen de persoon zelf, maar ook de partner, kinderen of familie/mantelzorgers/buren baat bij de hulp van de welzijnscoach.
  • Door gebruik te maken van het aanbod aan activiteiten, buurtkamers, advies, maatschappelijke dienstverlening, maatjes en vrijwilligers kan de welzijnscoach snel en goed een oplossing mogelijk maken.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Welzijn Lelystad

Podcast: WELdoeners

In de veertiende aflevering van WELdoeners ontvangen Sven van der Burg en Marcel van der Zee twee gasten. Of beter gezegd: we zijn te gast op Urk. In de oude burgemeesterskamer en raadszaal gaan ze in gesprek met Anjo Schultinge (beleidsadviseur sociaal domein bij de gemeente Urk) en met Rik van Veldhuijsen (coördinator dagbesteding bij Caritas Urk).

Een fijn gesprek over Urk, het belang van vrijwilligers en een goede buur. Ook komen prachtige voorbeelden van Positieve Gezondheid voorbij. Maar ook hoe vanzelfsprekend gemeenschapszin is op het voormalige eiland is en wat we daar allemaal van kunnen leren. Van deze aflevering krijg je vanzelf de wind in de zeilen. Luisteren dus!

Bijeenkomst: Positieve Gezondheid in de natuur

Natuur en groen heeft een positief effect op mentale en fysieke gezondheid en het sociaal welbevinden van mensen. Op 18 oktober van 13 tot 16 uur is er een actieve bijeenkomst, georganiseerd door WEL in Flevoland in samenwerking met IVN en Stad & Natuur Almere. Daar ga je zelf de positieve effecten van bewegen in de natuur ervaren! Meer informatie en aanmelden via welinflevoland.nl.

De zorg centraal bij Omroep Flevoland

Elke twee weken schenkt Omroep Flevoland aandacht aan de ontwikkelingen in de zorg in Flevoland en aan de Zorgtafel. Op 14 september stond de uitzending in het teken van borstkanker. Borstkanker is in Nederland bij vrouwen de meest voorkomende kankersoort: 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Ook mannen kunnen kanker in de borst krijgen. Want ongeveer 1 procent van de mensen met borstkanker is man. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 12.000 mensen borstkanker vastgesteld. Kitty van Riel, oncologisch chirurg bij het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord en Sneek, gaf uitleg. Luister de uitzending van september 2023 terug via de website van de omroep.

28 september werd er aandacht besteed aan huiselijk geweld. Een samenwerking tussen de GGD Flevoland, Zorggroep Oude en Nieuweland, Veilig thuis en de gemeente Urk moeten huiselijk geweld tegengaan. Ria Hilberink van de GGD en Anneke Spin van de zorggroep Oude en Nieuweland vertelden over deze samenwerking. Luister de uitzending van 28 september 2023 terug via de website van de omroep.

Menu