Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland januari

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland januari

Voorwoord

Beste lezer,

In deze nieuwsupdate vindt u weer een aantal mooie initiatieven waar de partners van de Zorgtafel met elkaar samenwerken aan een toekomstbestendige inrichting van de zorg voor de inwoners van Flevoland.

Zo kunt u onder andere lezen dat alle gemeenten nu samenwerken met OZOverbindzorg, over de voortgang van het gezondheidscentrum in Emmeloord en leest u over het dashboard Positieve Gezondheid.

Ook vindt u een kort verslag over het werkbezoek van de voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de Zorgtafel.

Alle informatie over de Zorgtafel Flevoland vindt u op deze website.
Ik wens u veel leesplezier.

Frans van den Broek d’Obrenan
voorzitter Zorgtafel Flevoland

logo Zorgtafel Flevoland

Werkbezoek Voorzitter NZa aan de Zorgtafel

Woensdag 19 januari 2022 bezocht Marjan Kaljouw, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) samen met Johan Rijneveld (directeur regulering bij de NZa) de provincie Flevoland.

Tijdens dit werkbezoek gingen zij in gesprek met gedeputeerde Jop Feckeldey en Frans van den Broek, voorzitter van Zorgtafel Flevoland. Ook een afvaardiging van Medrie was aanwezig bij het bezoek.
De gasten werden geïnformeerd over de partners, de rol en de agenda van de Zorgtafel op basis van het Regioperspectief Flevoland. Ook is besproken hoe de NZa kan meedenken en adviseren over initiatieven, om zo de zorg voor de inwoners in Flevoland verder te verstevigen.
Frans van den Broek: “De NZa was onder de indruk van de mooie initiatieven binnen de Zorgtafel Flevoland en hoe de samenwerkingspartners deze initiatieven oppakken.”

De initiatieven van de Zorgtafel Flevoland sluiten goed aan bij het adviesrapport Passende Zorg. Dit rapport is in november 2020 door de NZa aangeboden bij de minister Medische Zorg en heeft een prominente plek gekregen in het regeerakkoord.

OZOverbindzorg nu in alle gemeenten Flevoland

OZOverbindzorg is kort na de oprichting van de Zorgtafel benoemd als hét communicatieplatform van en voor inwoners van deze regio met zorgverleners. Inmiddels wordt OZOverbindzorg in alle gemeenten gebruikt en sluiten steeds meer professionals vanuit het Sociaal domein zich aan door de bijdrage vanuit gemeenten.

De afgelopen periode hebben Zilveren kruis, huisartsenorganisatie Medrie en OZOverbindzorg gewerkt aan dekkende en efficiënte inrichting van de bekostiging van OZOverbindzorg.
Dat betekent dat Medrie deze module via regio-contractering voor haar bedieningsgebied mag afsluiten. Daarmee komt OZOverbindzorg beschikbaar voor alle huisartsen, zorgprofessionals en inwoners.

OZOverbindzorg biedt inwoners op een veilige manier de gelegenheid om eenvoudig en efficiënt te communiceren met diverse professionals en mantelzorgers die betroken zijn bij hun zorg- of ondersteuningsbehoefte. En ook de afstemming tussen professionals uit verschillende sectoren is dankzij dit communicatieplatform veilig en makkelijk.

Nieuw gezondheidscentrum Emmeloord krijgt de naam Het Vlie

Het nieuwe gezondheidscentrum dat in Emmeloord wordt gerealiseerd, gaat ‘Het Vlie’ heten. ‘De naam past bij onze visie, de belofte die wij doen en bij de mensen die wonen en leven in de Noordoostpolder en Urk’, stellen de twaalf zorgpartners die verwachten voor eind 2023 hun intrek in het gebouw te nemen.
Voor deze naam is gekozen omdat Het Vlie vroeger een belangrijke functie had, het was de verbinding en de goed begaanbare route van het Flevomeer naar de Noordzee. De goed begaanbare route staat, volgens de zorgpartners, synoniem voor hetgeen het centrum de inwoners te bieden heeft: een goed begaanbare route naar gezondheid. En de verbinding is ‘een mooie verwijzing naar de verbinding tussen de verschillende zorgorganisaties’.

Het nieuwe gezondheidscentrum komt naast de huidige locatie van Antonius, voorheen de Antonius Zorggroep, aan de Urkerweg in Emmeloord. De betrokken zorgpartijen zijn, in samenwerking met de gemeenten Noordoospolder en Urk, ruim twee jaar onderweg om een gezondheidscentrum te realiseren. Het gezondheidscentrum is eind 2023 klaar.

De zorg centraal bij Omroep Flevoland

Elke twee weken schenkt Omroep Flevoland aandacht aan de ontwikkelingen in de zorg in Flevoland en aan de Zorgtafel.

St Jansdal start met verpleegkundigenspreekuur voor liesbreuk- en galblaasoperaties
De patiënt komt eerst bij de anesthesist voor een screening. Daarna volgt een medicatiecontrole in de apotheek, waarna het spreekuur moet volgen. “Wij kunnen dan eigenlijk alles al gaan vertellen”, zegt verpleegkundige Diane Korte van het ziekenhuis in Lelystad over het spreekuur. “De verpleegkundige neemt dan alles met je door en daar kun je al je vragen kwijt. Dan heb je dus niet alleen de info op papier.” Luister de hele uitzending van 29 december 2021 terug via de website van Omroep Flevoland.

Nieuwe podcast WELdoeners over positieve gezondheid
Voorkomen is beter dan genezen. Zegt het aloude spreekwoord. Tegenwoordig hebben we het over positieve gezondheid, waarbij het gaat over preventie, maar bijvoorbeeld ook over welzijn. In onze provincie hebben we een organisatie die zich daarmee bezighoudt, WEL in Flevoland. Vanaf deze maand zetten zij een podcast online onder de naam WELdoeners. Bekijk het item terug bij Omroep Flevoland.

Nieuwe gezondheidscentrum Emmeloord gaat Het Vlie heten
In 2023 opent in Emmeloord het nieuwe gezondheidscentrum. Bekijk het item terug bij Omroep Flevoland.

Publicatie Dashboard Positieve Gezondheid in Flevoland

Deze maand verschijnt het dashboard over Positieve Gezondheid in Flevoland.
Dit dashboard heeft als doel om meer inzicht te geven in de Positieve Gezondheid van de inwoners van Flevoland. Het dashboard is vooral bedoeld voor beleidsmakers en andere professionals die raakvlakken hebben met Positieve Gezondheid in Flevoland.

Het dashboard is opgebouwd aan de hand van de zes dimensies van Positieve Gezondheid zoals lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks leven.

Meer informatie over het dashboard en hoe het kan worden gebruikt vindt u op de website van welinflevoland.nl.

Menu