Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland april

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland april

Voorwoord

Mooi dat in deze nieuwsupdate ook aandacht is voor de fietshelmactie van de provincie die is gekoppeld aan de tweede landelijke dag van de Fietshelm die plaatsvond op 19 april 2023.

Vanuit mijn rol als ambassadeur voor Flevoland van Artsen voor Veilig Fietsen, was ik betrokken bij de voorbereiding van deze dag en er is heel veel aandacht geweest op Omroep Flevoland voor alle initiatieven. Dank aan de provincie, regionale ambulancezorg en het Flevoziekenhuis voor het mooie item op TV.

Soms is het gedachtengoed van GALA en IZA makkelijk in de praktijk te brengen.
De eerste 230 van de 1000 fietshelmen met korting zijn verkocht na een week. Geef het goede voorbeeld: schaf een fietshelm met korting aan en draag hem ook!

Martin Smeekes
Voorzitter Zorgtafel Flevoland

Zorgtafel Flevoland

Kortingsactie fietshelm: samen zetten wij ‘m op

Fietsen is gezond en dat willen we zo veilig en lang mogelijk blijven doen. Helaas neemt het aantal fietsongevallen toe, en daarmee ook het aantal mensen dat met (ernstig) hersenletsel in het ziekenhuis terechtkomt. Met het dragen van een fietshelm verkleint u het risico op hersenletsel.

Bent u 55 jaar of ouder? Dan ontvangt u € 25,- korting bij het aanschaffen van een fietshelm. U kunt daarvoor terecht bij alle deelnemende fietsenhandelaren in Flevoland. Kijk voor een overzicht en meer informatie op stichtingsbv.nl/fietshelm. De actie loopt tot 18 mei 2023 en is een samenwerking van gemeenten, ANWB, Veilig Verkeer Nederland en Artsen Voor Veilig Fietsen.

Coloriet investeert in casemanagers dementie op jonge leeftijd

Dementie op jonge leeftijd komt steeds vaker voor. Dit heeft veel invloed op het leven van de degene die de diagnose krijgen maar ook op de omgeving. Dit vraagt een andere aanpak en begeleiding. Daarom heeft Coloriet geïnvesteerd in twee opleidingsplekken voor de opleiding casemanager dementie op jonge leeftijd.

Bij Coloriet merkten ze dat dementie op jonge leeftijd steeds vaker voorkomt. En Flevoland moet, als relatief jonge provincie, nog veel kennis op dat gebied verkrijgen. Nadat een aantal casemanagers klinische lessen van Freek Gillissen (verpleegkundig consultant dementiezorg, Amsterdam UMC) volgden werd duidelijk dat dementie op jonge leeftijd een hele andere aanpak vergt dan op latere leeftijd. Er was behoefte aan extra scholing en daarom volgden Margareth Smidt en Mariëtte Baarssen, beiden casemanager bij Coloriet, de opleiding dementie op jonge leeftijd als eersten in Flevoland.

“Mijn werk als casemanager bij dementie op jonge leeftijd bestaat uit het begeleiden van de cliënt maar ook voor een groot deel uit begeleiding van het netwerk, de partner, kinderen of eventueel de ouders”, geeft Margareth Smidt aan. “Door dementie op jonge leeftijd raakt het gezin ontwricht en is er veel woede, frustratie, onbegrip en schaamte. Met de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding ben ik blij dat ik mijn steentje kan bijdrage aan de begeleiding van een gezin in dit proces”.

Lees het hele verhaal van Margareth op Coloriet investeert, als eerste in Flevoland, in casemanagers dementie op jonge leeftijd – Coloriet

WEL & Kunstlink bijeenkomst: Kunst binnen Zorg en Welzijn

Op donderdag 29 juni van 13:00 tot 17:00 uur organiseren WEL in Flevoland en Kunstlink een bijeenkomst in de Kubus in Lelystad. Laat u inspireren door goede voorbeelden, ga in gesprek met kunstenaars en ontvang informatie over subsidiemogelijkheden (o.a. Samen Cultuurmaken van het Fonds voor Cultuur Participatie).

Tijdens de WEL bijeenkomst in december 2022 vertelde Erik Scherder over het belang van kunst. Ook in zorg en welzijn is kunst steeds zichtbaarder. Een greep uit de positieve effecten van kunst: ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, mentaal of fysiek in beweging komen, het vinden van sociale contacten.

Noteer 29 juni alvast in de agenda en zet met ons de volgende stap om kunst toe te passen in zorg en welzijn. Wilt u graag de uitnodiging ontvangen, neem dan contact op via info@welinflevoland.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus neem snel contact op als u erbij wilt zijn!

De zorg centraal bij Omroep Flevoland

Elke twee weken schenkt Omroep Flevoland aandacht aan de ontwikkelingen in de zorg in Flevoland en aan de Zorgtafel. Op 13 april ging het over een psycho-geriatrisch team in Lelystad. De bedoeling is dat iedereen langer thuis kan blijven wonen. De thuiszorg kan daarbij een handje helpen als het gaat om praktische zaken.

Maar hoe gaat dat als je op leeftijd bent en dementie krijgt? In Lelystad bestaat al tien jaar een psycho-geriatrisch team. Dat is een thuiszorgteam speciaal voor ouderen met dementie. Janine Meun, wijkverpleegkundige bij Woonzorg Flevoland, vertelde erover bij Omroep Flevoland. Luister de uitzending terug via de website van de omroep.

Menu