Nieuw boek ‘Anders op zoek naar gezondheid’

In ‘Anders op zoek naar gezondheid’ gaat de avontuurlijke genderneutrale Anders inderdaad op zoek naar gezondheid. Het resultaat van de zoektocht zijn 42 verhalen over de betekenis van gezondheid in een taal die kinderen aanspreekt. Ieder verhaal eindigt met een paar vragen en er zijn ‘wist-je-dat-jes’, bedoeld om ook samen een ander gesprek te kunnen voeren. Een gezonde en sociale basis creëren begint door kinderen te leren wat het inhoudt: gezond zijn en blijven. De zoektocht van Anders kan daaraan bijdragen! En dankzij de dubbele lagen en het woordgebruik zijn de (voorlees)verhalen ook aantrekkelijk voor grote mensen. In het boek ‘Anders op zoek naar gezondheid’ komen veel verschillende thema’s aan bod, onder andere; bewegen, slapen, eten, communiceren, jezelf accepteren, dankbaar zijn, genieten, erbij horen, voor jezelf zorgen en ook voor de natuur en het milieu. Gezondheid betekent namelijk zo veel meer dan ‘niet ziek’ zijn.

‘Op je gezondheid’

Nies je, dan zeggen mensen: ’gezondheid’. Op een verjaardag heft familie het glas en klinkt vrolijk: ‘Op je gezondheid!’ richting de jarige. En je hoort oudere mensen vaak de wens uitspreken ‘dat iedereen maar gezond blijft’.

De avontuurlijke Anders houdt ervan nieuwe dingen te ontdekken en is heel nieuwsgierig wat gezondheid nu eigenlijk betekent, een woord dat je dus best vaak hoort. Anders besluit op zoek te gaan. Eenmaal onderweg volgen ontmoetingen met Leeuw, Kameleon, Mus, Bij, Vlinder, Spin, Boom en Maan met wie Anders de vele kanten van Positieve Gezondheid verkent en bespreekt. Ook de natuur, het milieu en het belang van aandacht daarvoor komen in de gesprekken aan bod.

Gezondheid betekent zoveel meer dan ‘niet ziek’ zijn!

Het besef dat ‘het’ anders moet sinds de uitbraak van de coronapandemie is meer dan ooit doorgedrongen. Als we onszelf en onze aarde willen redden, moeten we onze manier van leven over een andere boeg gooien: het moet gezonder, duurzamer, groener, inclusiever en meer op mens en natuur gericht. Waarde toevoegen moet hetzelfde gaan betekenen als impact maken en dit betekent ook drastisch consuminderen. Dit besef zou idealiter al bij kinderen door moeten dringen.

Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid is een nieuwe brede kijk op gezondheid. Het gaat over het vermogen om je aan te passen en je ‘eigen’ regie te kunnen voeren in het licht van alle emotionele, fysieke en sociale uitdagingen die je tegenkomt in je leven. Positieve Gezondheid bestaat uit zes dimensies en weer een heleboel aspecten die daar onder vallen, 42 in totaal. De zes dimensies zijn: je lichaam, je gedachten en gevoelens, mee kunnen doen, lekker in je vel zitten, dagelijks leven en nu & later. Gezond zijn en blijven hangt dus met heel veel samen en jij bent zelf de rode draad die daar een rol in kan spelen. De verschillende dimensies hebben ook veel invloed op elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld lekker in je vel zit, lukt het je ook beter om mee te kunnen doen met je vrienden en wanneer je je pols gebroken hebt, dan kun je weer minder makkelijk je dagelijkse dingen doen als douchen en je aankleden, etc. Dit nieuwe concept wordt binnen de gezondheidszorg meer en meer omarmd, niet alleen door verschillende professionals in de praktijk, maar ook door beleidsmakers en binnen het onderwijs.

‘Anders op zoek naar gezondheid’ is een boek van Chantal Walg. Meer informatie vind je hier.

Deel dit bericht via:

Vorig bericht
Terugkijken: webinar Allianties en (regio)netwerken: hoe dan?
Volgend bericht
Geopend! Fonds Leefbaar Platteland 2021-2023
Menu