Nienke Visser over haar weg naar positieve gezondheid

Voor de één begint de ontdekkingsreis naar positieve gezondheid eerder dan bij de ander. Bij Nienke Visser – eigenaresse van de allereerste Body Stress Release praktijk in Lelystad – startte de hobbelige weg in haar tienerjaren. Op haar zestiende kreeg ze kort achter elkaar twee ongelukken met blijvende pijn in haar heup tot gevolg. Tijdens het revalideren ging ze naar verschillende therapeuten, van fysio tot osteopaat tot chiropractor, maar niets nam de pijn weg. Onder het mom van ‘er is medisch niets aan de hand, dus leer er maar mee te leven’, pakte ze moeizaam haar leven weer op. Voor haar werd vallen en opstaan de dagelijkse realiteit. Toen Nienke in 2014 zwanger werd van haar eerste kindje, wist ze van tevoren niet wat voor een zware tijd haar te wachten stond. Krukken werden haar beste vriend. In de laatste twee maanden werden ze omgeruild voor een rolstoel. Na een moeizaam herstel werd Nienke gewezen op Body Stress Release en die stap was voor haar life-changing.

Het glas is altijd halfvol

Binnen een half jaar tot een jaar voelde ik me beter dan ik ooit was geweest.” Voor Nienke was het een verademing om gewoon moeder te kunnen zijn, op de grond te kunnen spelen met haar kindje en geen pijn te ervaren. Dat moment is van onschatbare waarde en vormde voor Nienke de drijfveer om ook het werkveld van Body Stress Release in te stappen. In 2022 vloog ze naar Zuid-Afrika om daar te studeren voor Body Stress Release Practitioner. Vijf en een halve maand was ze intensief bezig met het leren van de theorie en het eigen maken van de praktijktechnieken. Naast haar opleiding heeft ze ook waardevolle lessen geleerd. “Iets wat we automatisch doen, maar het niet willen: oordelen en vooroordelen.” In Zuid-Afrika kwam Nienke steeds meer tot de realisatie dat we niet kunnen beoordelen hoe iemand zich voelt en of iemand daadwerkelijk ergens last van heeft. “Het is loslaten, beseffen dat iedereen een eigen rugzakje draagt en dat dat prima is.” In Zuid-Afrika kwam ook een bepaalde rust over haar heen. Hier in Nederland moet alles gisteren al af zijn en in Zuid-Afrika leeft iedereen van dag tot dag. Sinds ze terug in Nederland is, probeert ze vaker een stapje terug te doen.

Haar verhaal heeft Nienke tot haar eigen positieve gezondheid gebracht. Ze kan weer veel dingen waar ze blij van wordt. Het glas is altijd halfvol en dat houdt haar krachtig. Positieve gezondheid is voor Nienke de balans vinden, buiten zijn en tijd spenderen met haar gezin en vrienden, of soms eventjes alleen. Het draait allemaal om bewust genieten van het nu. “Je kunt altijd wel je toekomst blijven bedenken in je hoofd, maar je kunt het ook even loslaten. Even genieten van het moment.

De helende werking van Body Stress Release

Nienke legt uit dat spierspanningen ervoor zorgen dat de communicatie tussen je hersenen en je lichaam verstoord raakt, dit komt omdat de spieren in spanning op de zenuwen drukken. Seintjes vanuit de hersenen naar je lichaam en andersom worden niet meer goed doorgegeven, waardoor er verschillende klachten ontstaan. Body Stress Release heeft als doel om die spierspanning los te laten, zodat de zenuwen weer vrij komen en het lichaam weer kan functioneren zoals het hoort.

Het proces bij Body Stress Release start altijd met drie afspraken. Iedereen begint met een intake gesprek, daarna volgt er een eerste sessie. Om te bepalen waar de spierspanning zit, word je op een speciale BSR-bank geplaatst. Op de bank wordt je spierreflex vastgesteld door voornamelijk langs de wervelkolom spier- en reflextesten uit te voeren. De resultaten geven aan wat voor release doeltreffend is. De release wordt vervolgens via de duim of hand in de vorm van zachte impulsen gegeven. De spierontspanningen krijg je voornamelijk langs je hele wervelkolom, van je hoofd tot je stuitje. Body Stress Release focust zich op het lichaam in zijn totaliteit en niet alleen op de specifieke klacht, hiermee verschilt het sterk van andere disciplines. “We pakken het hele lichaam mee, want last in je nek dat kan vanuit je nek komen, maar ook vanuit de onderrug.” Iedere opvolgende afspraak is een evaluatie van de voorgaande sessie. Het verdere proces is afhankelijk van hoe je je op dat moment voelt. “De meeste mensen komen één keer per maand terug, dat noemen we de onderhoudssessie.” Deze sessie wordt ingepland om te voorkomen dat klachten weer terugkomen.

Het is belangrijk om bewust te genieten van het moment.

Body Stress Release als sleutel tot positieve gezondheid

De belangrijkste pijler voor Nienke is de kwaliteit van leven. “Door de spierspanning los te laten, kunnen mensen weer de dingen doen die ze belangrijk vinden.” Lichaamsfuncties worden geoptimaliseerd en veel mensen ervaren meer rust in hun hoofd. Het mentaal welbevinden neemt toe en het zelfvertrouwen groeit. Het vieren van kleine overwinningen vindt Nienke ontzettend belangrijk. Elke overwinning is een verbetering van de levenskwaliteit. Bij Nienke komen ook mensen met Parkinson de behandelkamer binnen. Hoewel ze de ziekte niet kan wegnemen, kan ze door spierontspanning wel de klachten verlichten en die gedachte brengt een overvloed aan voldoening met zich mee. Mensen helpen in hun zoektocht naar positieve gezondheid, dat is waar ze het allemaal voor doet.

Menu