WELdoener: Meer dan je professie

  1. Home
  2. Verhalen
  3. WELdoener: Meer dan je professie

Meer dan je professie

Als Teammanager bij Icare heeft Jaska Aerts diverse verzorgings- en verplegingsteams in Lelystad en Harderwijk onder haar hoede. Als professional is ze erg betrokken bij de provinciale beweging ‘Positieve Gezondheid Flevoland’. Ze is Fakkeldrager, dat betekent dat ze vanuit haar rol het gedachtegoed in de organisatie verder brengt. Jaska: “Positieve gezondheid betekent voor mij dat je de focus legt op dat wat iemand nog wél kan.” Jaska was ook aanwezig bij een van de vaartochten richting de Marker Wadden die WEL in Flevoland organiseerde, waar professionals met elkaar in gesprek gingen en kennis konden delen.

“Positieve gezondheid betekent voor mij dat je de focus legt op dat wat iemand nog wél kan.”

Het belang

“Het is momenteel hectisch in de zorg. Dit komt door het capaciteitsprobleem en ook door de complexe zorg die vaak nodig is”, vertelt Jaska. “Hoe we het tóch voor elkaar krijgen? Door samen te werken in en buiten de organisatie! Vandaar dat ook Icare aanwezig was bij de vaartocht. Een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen.”

“Voor mij staat ‘kwaliteit van leven’ centraal. Wat dit betekent, is voor iedereen anders. Het is de kunst om per persoon de mogelijkheden te bekijken. Waar krijg jij energie van? Wat heb je nodig om die kwaliteit te verbeteren? Vragen die ik inmiddels niet alleen in mijn werk regelmatig stel, maar ook in mijn privé omgeving. Het is namelijk meer dan alleen je professie.”

Voor mij staat 'kwaliteit van leven' centraal

Fakkeldrager

“Bij Icare staat liefde voor mensen, het benutten van mogelijkheden en het bijdragen aan kwaliteit van leven centraal”, licht Jaska toe. “Dit is onze drijfveer om van betekenis te zijn.” Om het belang van positieve gezondheid kracht bij te zetten is een groep medewerkers bij Icare opgeleid tot zogenoemde ‘Fakkeldrager’, waaronder ook Jaska. “De Fakkeldragers gaan binnen de verschillende teams aan de slag met het thema en bekijken, zowel zakelijk als privé, hoe je positieve gezondheid kunt vervlechten in het werk. Het vraagt soms om op een andere manier naar je vak te kijken. Dit geeft veel energie om dit als organisatie samen te doen”, aldus Jaska.

Vaartocht met positieve vibe

“Tijdens de vaartocht hebben alle professionals de eigen ervaringen gedeeld, en ik dus het mijne. Het was inspirerend om even uit je eigen omgeving te stappen, nieuwe mensen te ontmoeten en – persoonlijke – verhalen te horen. Dat je het niet alleen doet, werd extra bevestigd!”

WELdoener Jaska Aerts

“Voor mij staat ‘kwaliteit van leven’ centraal. Wat dit betekent, is voor iedereen anders. Het is de kunst om per persoon de mogelijkheden te bekijken. “

Menu