Martine de Troije: “In mijn optiek zijn werk en leven onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Van Personal Assistant naar (Personal) Coach

“Van kleins af aan had ik altijd al de wens en de droom om later iets voor mezelf te doen. Ik groeide op in een ondernemersgezin. Ik werkte ook mee in het bedrijf van mijn vader en al snel kreeg ik mee hoe het is om een eigen onderneming te hebben. Ik had al vrij snel heel duidelijk mijn keuze gemaakt om niet bij mijn vader in de zaak te gaan, want mijn drang naar vrijheid en autonomie was toen al heel sterk. Ik wilde heel graag iets voor mezelf doen en dan ook op mijn manier.”

Voordat Martine haar eigen onderneming SPARKLE. Training & Coaching startte, heeft ze vijftien jaar als PA in loondienst gewerkt. Dit deed ze altijd met veel plezier. Toch had ze het gevoel dat ze in een cyclus terecht kwam, waarin er met regelmaat een gevoel van verveling ontstond. “In de zomer van 2012 deed zich een reorganisatie voor in het bedrijf waar ik toen werkte. Ik werkte samen met een collega op het directie-secretariaat en mijn collega moest destijds het veld ruimen. Ik had het vak op dat moment wel doorleeft en ben het kantoor van mijn baas binnen gelopen met het voorstel om mij op de lijst te zetten (red. de ontslaglijst). Het voelde als een stukje zekerheid om op dat moment met een vaststellingsovereenkomst de sprong te wagen, het gaf me de ruimte om na te denken wat ik nu eigenlijk echt wilde gaan doen.”

Martine haar wens om voor haar zelf te beginnen was heel groot, maar ze had geen idee wat ze nu ging doen. “Dus ja, wat ga je dan doen? Eigenlijk wat ik altijd al deed.” Martine is toen op interimsbasis als PA aan de slag gegaan. Van projecten tot zwangerschapsvervangingen tot projectondersteuning, eigenlijk PA in de breedste zin van het woord. “Maar als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je ook wat je altijd al kreeg en dat werd toen heel letterlijk.” Na een jaar of twee interim werk realiseerde Martine zich dat het leuk werk was, maar dat ze in een opdracht eigenlijk weer gewoon de werknemer was. En ze was gaan ondernemen omdat ze dat niet meer wilde. Ze wilde in alle vrijheid op haar eigen manier werken en dat betekende ook vrijheid in het indelen van haar agenda en werkdagen.

Tegelijkertijd ontdekte Martine dat binnen de opdrachten die ze deed de coachingsvraag al vaak op natuurlijke wijze op haar af kwam. De vraag ‘Waarom doen jullie het zo?’ werd nagenoeg altijd beantwoord met ‘Omdat we het altijd al zo gedaan hebben’. “Dat kon anders!” Dat gevoel werd eigenlijk versterkt toen ze tijdens haar eerste baan als PA haar moeder verloor. Dat wat voor haar alles op de kop zette. Het haalde haar een tijdje uit het werkritme en bij terugkomst op de werkvloer zag ze meer dan ooit tevoren hoeveel mensen eigenlijk op de automatische piloot werken. “We gaan naar ons werk, doen ons ding en gaan daarna weer naar huis om daar weer (verder) te gaan leven. We werken en we leven. In mijn optiek zijn werk en leven onlosmakelijk met elkaar verbonden. En zou je éigenlijk dat werk moeten doen, waar je zo blij van wordt, dat je niet meer te stoppen bent.”

Na dit belangrijke inzicht heeft ze uiteindelijk nog tien jaar in loondienst gewerkt voordat ze zichzelf klaar voelde om de stap te zetten. Waarom mensen doen wat ze doen en waarom ze bepaalde keuzes maken is Martine altijd blijven intrigeren. “En ook omdat ik mensen daadwerkelijk gun om te doen waar ze blij van worden en om keuzes te maken op basis van een innerlijk vuurtje en een intrinsieke motivatie.” Dat maakte uiteindelijk dat ze in 2015 definitief de omslag maakt van interim PA naar fulltime Training & Coaching.

De drempel over naar je ware potentieel

De drempel naar je ware potentieel is voor sommige mensen hoger dan voor anderen. En ook voor iedereen anders. Ondernemen is bijvoorbeeld niet voor iedereen walhalla of het doel. Dat is ook niet het ultieme doel van het werk dat ze doet. Martine zegt, wat je heel veel ziet zijn mensen die vastzitten in een dienstverband vanuit veiligheid, met de overtuiging dat er ‘overal wel eens wat is’, of vanuit praktische overwegingen ‘ik word er eigenlijk niet heel blij, maar ik kan wel op de fiets naar m’n werk’. “Dus het meekijken daarin, helpen inzicht te geven, proberen los te krijgen vanuit die hele sterke overtuigingen en patronen, om te laten zien dat het ook anders kan en om dan te inspireren om stappen te ondernemen, dat helpt mensen altijd om in beweging te komen.” Martine helpt om grote doelen terug te dringen naar kleine stapjes. “Ik ben wel van het groots dromen en doelen stellen, waar sta je nu en waar wil je naar toe. Maar het hoeft niet morgen allemaal al anders. Als je weet waarom je doet wat je doet (en voor wie) en kunt genieten van elke dag, dan heb je toch niet heel veel meer nodig?”

“Ik zeg altijd als je je why en je purpose niet helder hebt, is eigenlijk alles wat je doet schieten met hagel.”

Alles over volgen van je intuïtie en het vinden van je Why en Purpose

“Ik geloof dat werk en leven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is daarom heel belangrijk om die pijlers met elkaar in balans te houden en dat je iets moet doen waar je ook intrinsiek blij van wordt, dat hoeft niet perse hetgeen te zijn waar je ook goed in bent. Passie en talent halen we in deze context heel vaak door elkaar.”

“Ik denk dat op het moment dat die pijlers van positieve gezondheid in balans zijn, het resultaat daarvan uiteindelijk altijd die SPARKLE is. De pijlers hebben invloed op elkaar, op het moment dat je werk doet waar je blij van wordt, ben je ook fysiek veel gezonder en maak je ook mentaal gezondere keuzes. Daar waar de pijlers uit balans raken heeft dat z’n weerslag op alle andere pijlers.”

Bij het durven varen op je onderbuikgevoel komt lef, moed en durven kijken. Martine gelooft dat lef en moed spieren zijn die je kunt trainen. En op het moment dat je dat doet en er succes-ervaringen  ontstaan dan is het ripple-effect oneindig.

Heel belangrijk om te blijven voelen, ‘zit ik op mijn plek, zit ik lekker in mijn vel, wat heb ik nodig, wat wordt de volgende stap?’ Voelen is in z’n algemeenheid iets wat we volgens Martine in onze maatschappij erg verleerd zijn. We worden aangeleerd om keuzes te maken met ons hoofd; ‘gebruik je hersens, denk na, doe verstandig’. Allemaal cognitieve exercities. “Ik denk dat je keuzes vooral maakt vanuit je gehele lijf. Je hoofd kan analytisch bijstaan, maar zou nooit de autoriteit moeten krijgen zoals we die ons hoofd in onze maatschappij gegeven hebben. Je voelt in je lichaam of iets klopt of niet en het is goed om daarop te durven varen en om daarbij ook in je werk keuzes te durven maken. Zonder daarbij voorbij te gaan aan de realiteit.”

Meer informatie over SPARKLE. Training & Coaching als initiatief via SPARKLE. Training & Coaching en martine@martinedetroije.nl

“Wanneer de pijlers van positieve gezondheid in balans zijn, is het resultaat daarvan uiteindelijk altijd die SPARKLE.”

Menu