Manon Geerlings: “Aandacht voor elkaar, dat is zo essentieel!”

Iedereen wil gezond oud worden. Een gezonde leefstijl is hierbij een ‘must’. Een gezonde leefstijl en positieve gezondheid gaan hand in hand. Positieve gezondheid draait niet alleen om je lichamelijk goed voelen. Een mens is meer dan alleen een lichaam. De lichamelijke, psychologische, sociale en spirituele aspecten staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding. Manon Geerlings is blij dat deze holistische benadering steeds vaker wordt toegepast. Haar missie is om  mensen op weg te helpen naar een gelukkiger en gezonder leven. Met haar coaching helpt ze mensen balans te vinden in de verschillende leefgebieden (zoals de balans werk en gezin) en (weer) de stap naar werk te zetten. “Er komt vaak veel op mensen af en dan is het de kunst om goede keuzes te maken om lekker in je vel te (blijven) zitten”. Positieve gezondheid staat centraal.

“Positieve gezondheid draait niet alleen om je lichamelijk goed voelen. Een mens is meer dan alleen een lichaam. De lichamelijke, psychologische, sociale en spirituele aspecten staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding.”

Resto VanHarte

In 2007 startte Manon haar eigen bedrijf, Geerlings Coaching. Eén van de projecten die ze heeft opgezet is ‘De Fitweek’. Met dit bedrijfsconcept vroeg ze aandacht voor een gezonde leefstijl bij  werknemers. Als HR-manager was ze tegelijkertijd actief bezig met ziekteverzuim en preventie. Na een opleiding voor stress-counseller is het balletje gaan rollen en is haar grote interesse voor positieve gezondheid begonnen. Manon heeft naast haar eigen onderneming 16 jaar als HR-manager en 2,5 jaar als leefstijlcoach voor De Gezonde Wijkaanpak gewerkt. Inmiddels werkt ze sinds 2018 als manager voor Resto VanHarte in Lelystad.

Resto VanHarte is een sociaal restaurant voor mensen met een klein netwerk en/of weinig geld. Hier treffen mensen, jong en oud, elkaar aan de eettafel. Eten verbindt! Eenzaamheid is ook een thema dat onder de positieve gezondheid valt. “Het gaat erom mensen te betrekken. Aandacht voor elkaar is zo essentieel!” Mensen ontmoeten elkaar bij Resto VanHarte in een gezellige omgeving. Ze schuiven aan, eten een lekker en gezond driegangendiner voor € 7,–, leren elkaar kennen en ze krijgen mee wat er zoal te doen is in de stad. Kletspotten op sfeervol gedekte tafels, af en toe live muziek en een liefdevolle benadering van het team zorgen voor ouderwets gezellige tafelgesprekken en avonden. En ook voor vriendschappen! “We organiseren regelmatig themadiners, van Valentijnsdiner tot Gezondheidsdiner en van Gedichtendiner tot Mantelzorgdiner. Tijdens onze avonden worden er ook regelmatig gastsprekers uitgenodigd die over activiteiten in de stad vertellen, op deze manier raakt iedereen betrokken bij wat er in de stad gebeurt. Zo vertelt bijvoorbeeld iemand van de bibliotheek over gratis computerhulp, iemand van Welzijn over de goedkope vervoersservice AutoMaatje en iemand van Open je Hart over de wandelingen en mantelzorgactiviteiten in de stad.

Lelystad en eenzaamheid

Sinds corona merkt Manon nog meer de impact van eenzaamheid op de ouderen. “Corona is funest voor veel ouderen. Ze kwamen verplicht thuis te zitten en dit resulteerde in veel gevallen tot sociaal isolement en eenzaamheid. Sociale contacten zijn broodnodig. Mensen gingen hard achteruit: heel schrijnend!” Door de lockdown was ook Resto VanHarte voor een periode gesloten. Toch kwam het team met innovatieve oplossingen. Met de actie “Soep op de Stoep” zochten de vrijwilligers de ouderen op en maakten gezellige praatjes met hen. Ook werden er op verschillende locaties Bingo’s georganiseerd. Heel gezellig en ludiek! Ook vonden er belrondes met de gasten plaats, werden er nieuwsbrieven verstuurd, ontvingen de gasten verrassingspakketjes, organiseerde de Resto een kerstkaartactie met basisscholen voor ouderen, werden er kookfilmpjes op de social media geplaatst en natuurlijk verzorgde Resto VanHarte al die tijd afhaalmaaltijden (en bezorging bij mensen die slecht ter been zijn). “Alles om maar met elkaar in contact te blijven en eenzaamheid te doorbreken”.

Toekomstwensen

Ondanks de inspanningen van Resto VanHarte blijft eenzaamheid onder burgers een groot probleem. “Ruim 40% (bijna de helft!) van de inwoners in Lelystad is eenzaam. Er is ook sprake van eenzaamheid onder jongeren. Ook zij hebben soms last van sociale-, emotionele- of maatschappelijke eenzaamheid. Niet-chronisch eenzame mensen kunnen wij nog bereiken met mooie activiteiten en fijne ontmoetingen. Als mensen echter chronisch eenzaam worden (na ca. 9 maanden eenzaam te zijn), willen en kunnen mensen zich niet altijd meer aansluiten en dan wordt het een ander verhaal. Dan zijn interventies zoals de trainingen ‘Creatief Leven’ en ‘Meer contact’ van Welzijn Lelystad goede manieren om mensen weer te betrekken. Ook dan gaat het om aandacht. Het doel is om mensen aan te laten haken, als ze dat graag willen.”

Manon zit vol toekomstplannen; “Natuurlijk wil ik graag dat nog meer mensen Resto VanHarte weten te vinden. Daarnaast zijn wij druk met de KinderResto’s: kinderkookworkshops voor kinderen van 8-12 jaar, waar we kinderen leren wat gezonde voeding is en wat er bij een gezonde leefstijl hoort. We willen graag nieuwe KinderResto’s aanbieden. Ook willen we in de toekomst Jongeren-‘meet-ups’: met eten, iets actiefs en met elkaar in gesprek gaan. Nog meer samenwerkingen met andere organisaties in het sociale domein, serviceclubs, bedrijven en initiatiefnemers om nog meer mooie ontmoetingen mogelijk te maken. Resto VanHarte is voor haar toekomstwensen  afhankelijk van donateurs, fondsen en subsidies. De stichting hoopt deze plannen in de nabije toekomst te kunnen realiseren.

Meer informatie over Resto VanHarte is verkrijgbaar via www.restovanharte.nl en m.geerlings@restovanharte.nl

 

“Het gaat erom mensen te betrekken. Aandacht voor elkaar is zo essentieel!”

Menu