Liesbeth Bronkhorst en Geert Santhuizen: dicht bij de natuur is de mooiste plek

Buiten zijn is goed voor iedereen en dat weten Liesbeth en Geert als geen ander. De natuurliefhebbers zijn dag in dag uit buiten te vinden. Liesbeth bestuurt Stad & Natuur in Almere, terwijl Geert als wandelbegeleider en natuurgids voor Wandelen in Flevoland en IVN dagelijks de mooiste plekken verkent. Enthousiast delen ze hun passie voor het buitenleven en vertellen ze je graag wat de natuur voor je kan betekenen.

Liesbeth vindt het heerlijk om buiten te zijn. “Positieve gezondheid is de basis van ons bestaan”, zegt ze. Voor Geert betekent positieve gezondheid doen wat je leuk vindt. Na een drukke carrière kreeg hij de kans om na te denken over wat hij nu echt wilde doen. Wandelen is iets wat hij het liefste doet. Hij gaat regelmatig op pad en deelt zijn avonturen en foto’s op social media. Geert volgde zijn groene hart en startte een wandelclub die inmiddels is uitgegroeid tot een succesvol gezondheidsinitiatief. Als natuurliefhebber wilde hij laten zien dat de vooroordelen over Flevoland onterecht zijn: het is namelijk een ongelofelijk groene provincie waar je veel kunt beleven. Hij wil de mensen de mogelijkheid geven om deze oase aan groen zelf te ervaren. De Flevolandse natuur is namelijk zo groot, tijdens elke wandeling ontdek je nieuwe verborgen plekjes. Nu biedt hij wekelijks verschillende wandelingen aan, zo is er voor ieder wat wils.

De diversiteit van de groep vormde de inspiratie voor nieuwe wandelideeën. Er zijn beleefwandelingen, Weekendwandelingen, Ontdekkingswandelingen, maar ook korte wandelingen voor mensen die kampen met overgewicht/diabetes type 2. Alles op een aangepast tempo en afstand. Of je nu graag wil wandelen, van de natuur wil genieten, gezellig mensen wil ontmoeten, of gewoon alle drie, Geert nodigt iedereen uit om de jas aan te trekken en de buitenlucht in te stappen. “Als je buiten bent word je (weer) vrolijk.” Het vergroot je wereld en brengt je in contact met de natuur.

Stad & Natuur draait ook om het buiten zijn en het beleven van de natuur. Liesbeth vertelt: “Stad & Natuur is een organisatie in Almere die mensen met de natuur verbindt, dat heeft alles met positieve gezondheid te maken.” De organisatie zet zich in om iedereen in Almere (en daarbuiten) kennis te laten maken met de groene kant van de stad. De organisatie biedt activiteiten aan omtrent natuureducatie, natuurbeleving en participatie. Op deze manier willen ze iedereen meegeven hoe mooi het is om dicht bij huis al in de natuur te zijn.

Speciaal voor kinderen biedt Stad & Natuur verschillende programma’s. Het is een paradijs om te leren en om jezelf te zijn. Zelfs de energiekste kinderen komen hier helemaal tot rust door de magische kracht van de natuur. Prikkels verdwijnen naar de achtergrond en kinderen leren zichzelf te waarderen en te accepteren. Liesbeth zegt: “De schapen hebben geen oordeel. Die vinden elk kind goed, of je nu groen, paars of rood bent. Het maakt niet uit. Hier in de natuur kun je jezelf zijn.” Jezelf kunnen zijn is essentieel voor positieve gezondheid. In een maatschappij waar alles draait om presteren, is het juist belangrijk aandacht te geven aan het mogen zijn. Liesbeth is ervan overtuigd dat het verbinden met de natuur je leven verrijkt.

Laat je verrassen en inspireren door de natuur.

Dromen over morgen en leven in het nu

Liesbeth is ervan overtuigd dat nadenken over wat ons echt gelukkig maakt het verschil maakt. De coronatijd heeft veel ellende gebracht, maar zorgde er volgens haar ook voor dat we teruggingen naar de essentie. Naar wat nu echt belangrijk is. Het belang van elkaar ontmoeten, elkaar helpen en samen plezier hebben is nu duidelijker dan ooit. Geniet vooral meer van de cultuur en natuur. En het beste van alles? “Je hoeft niet eens te emigreren naar Frankrijk. Je kunt het in je eigen achtertuin ervaren. Mijn droom is echt dat we dat met elkaar weer ontdekken. Hoe belangrijk die eenvoudige dingen eigenlijk zijn.

Het besef dat er meer is dan alleen werken, is voor Geert al meer dan voldoende. “De komende jaren neemt dit besef alleen maar meer toe en dat zie ik ook bij mijn kinderen. De jongere generatie gaat andere keuzes maken dan wij vroeger hebben gemaakt. Ik denk dat dat al positief is.”

De droom van zowel Liesbeth als Geert is de betekenis van positieve gezondheid: het ontdekken dat dicht bij de natuur de mooiste plek is waar je kunt zijn. Het draait ook om het beseffen dat we meer mogen genieten van de eenvoudige dingen in het leven en dat we ons leven invullen met wat voor ons waardevol is.

Benieuwd naar wat de natuur nog meer voor ons betekent? Luister de WELdoeners podcastaflevering hier. Of als je meer wil lezen over Stad & Natuur en Wandelen in Flevoland.

Menu