WELdoener: Kwetsbaarheid als kracht

  1. Home
  2. Verhalen
  3. WELdoener: Kwetsbaarheid als kracht

Kwetsbaarheid als kracht

Een doktersrecept voor je eigen levensvraag uitschrijven was één van de opdrachten die theatermaker en regisseur Cyrelle Failé haar spelers meegaf. De meest uiteenlopende vragen kwamen voorbij, van een recept tegen eenzaamheid of liefdesverdriet tot een recept om zelfstandig te kunnen wonen.

“Dat is precies waarom ik de voorstelling Ja Dokter, Nee Dokter heb gemaakt. Door datgene op het podium te tonen waar mensen mee zitten maak je ze krachtig en zelfverzekerd.

De perfecte uitlaatklep

Het theatergezelschap bestaat uit 14 mensen variërend in leeftijd, geslacht, denkniveau en afkomst van activeringscentrum de Waterspiegel in Lelystad. Zij worden begeleid door zorginstelling Kwintes. Theatermaakster Cyrelle werkt voor Kubus en ziet zichzelf als verbindende factor tussen beide organisaties. Hoe zet je een kwetsbare groep zo neer, dat ze er sterker uitkomen? Dat is het doel dat Cyrelle voor ogen houdt.

“Mensen met een psychosociale kwetsbaarheid en daardoor een afstand tot de maatschappij, moeten gezien en gehoord worden. Zij staan midden in het leven. Alleen helaas hebben ze veel, soms te veel, meegemaakt. Ze hebben zorgen en kampen daardoor met allerlei problemen. Zoals eenzaamheid, gezondheidsproblemen en afstand tot de arbeidsmarkt.”

Met onze zelfgeschreven theatervoorstelling Ja Dokter, Nee Dokter geef ik ze letterlijk een podium om zichzelf te uiten. De perfecte uitlaatklep!”

Ik ben trots op mijn spelers.

Levenscentrum met levensvragen

Ja Dokter, Nee Dokter bevat patiënten en dokters, maar bovenal gewone mensen met levensvragen. Alle spelers mogen zelf kiezen wat ze zijn en wat ze willen bevragen of beantwoorden. Op toneel wordt een levenscentrum gecreëerd, waarin levensthema’s worden gekoppeld aan afdelingen. Door alle levensvragen in een theatrale setting vorm te geven, vindt er empowerment plaats.

“Als regisseur krijg je een sterke band met de spelers. We hebben veel persoonlijk contact en een vertrouwensband opgebouwd. De spelers moeten zich veilig voelen, zowel op als buiten het podium. Ze gaan helemaal op in het stuk en stralen van zelfvertrouwen. Dat vind ik mooi.”

Via dit theaterproject kunnen verschillende soorten bewoners uit Lelystad zichzelf laten zien en daarnaast de stad een spiegel voorhouden. Ja dokter, Nee dokter zorgt voor persoonlijke groei en maakt een onzichtbare, kwetsbare doelgroep zichtbaar.

Tot nu toe is het publiek vol lof en vinden ze het een krachtige voorstelling; een waardevolle eyeopener. “Daar doe je het voor” aldus Cyrelle.

Er zijn al vier voorstellingen geweest en ook in 2020 wordt Ja Dokter, Nee Dokter weer opgevoerd. “Het is nog lang niet afgelopen, voorlopig blijven we spelen. Daarnaast zijn de plannen voor een nieuwe voorstelling gemaakt”

Meer info: www.dekubuslelystad.nl en www.cyrellefaile.nl

Het theaterproject ‘Ja dokter, Nee dokter’ is tot stand gekomen dankzij het Fonds voor Cultuurparticipatie, met in het bijzonder de regeling ‘Age Friendly Cultural City’.
Menu