Jop Fackeldey over het eye-opening effect van positieve gezondheid

Weet jij nog het allereerste moment dat jij van de woorden positieve gezondheid hoorde? Jop Fackeldey – gedeputeerde van de provincie Flevoland – weet het nog als de dag van gisteren. Het is voor hem inmiddels vier jaar geleden toen hij als gedeputeerde – met Krachtige Samenleving in zijn portefeuille – voor het eerst leerde over positieve gezondheid. Zijn eerste reactie was verbijstering, want “gezondheid is toch altijd positief?” Hij was niet de enige die verbaasd was dat we met de gezondheidszorg ons vooral richten op mensen die niet meer gezond zijn. Het is juist goed om hard te werken aan positieve gezondheid al voor de periode van ziek zijn. De echte eye-opening kwam pas bij het besef dat wij onze eigen positieve gezondheid flink kunnen beïnvloeden en dat het essentieel is om hier hard voor te werken.

Positieve gezondheid is genieten van het leven

Als we Jop vragen wat voor hem positieve gezondheid betekent, dan antwoordt hij volmondig “zorgen dat ik vooral plezier heb in mijn leven”. Hij is blij dat steeds meer mensen enthousiast worden over positieve gezondheid. Het maakt je als mens bewuster over hoe jij je leven betekenis geeft. Jop hoopt dat mensen bewuster worden over het positieve effect van plezier maken op je gezondheid, want het vormt ook een onmisbaar element voor een krachtige samenleving. Voor een provincie draait het altijd om het vinden van de juiste balans tussen fysieke leefomgeving – die het mogelijk maakt om te groeien – en de inhoud ervan. Job vindt dat je als provincie de taak hebt om bij te dragen aan het krachtig zijn én blijven van de samenleving. “Dat iedereen mee kan doen en dat er voor iedereen een plaats is.” Flevoland biedt een fantastische leefomgeving met veel groen en natuur om dit mogelijk te maken. Je positieve gezondheid op peil houden, is het makkelijkst in Flevoland. Bovendien brengt het wonen hier ook een stuk plezier. “Het is natuurlijk prachtig om hier te mogen wonen, maar dan moet je wel de tijd hebben en kunnen maken om daarvan te genieten.”

Meedoen is een noodzakelijk sociaal aspect

Wat wij ons soms vergeten te realiseren, is dat meedoen volgens Jop niet altijd een keuze is. Eenzaamheid wordt flink onderschat en laat vaak diepe sporen achter. De campagne ‘Eén tegen eenzaamheid’ laat zien dat kleine gebaren een grote impact maken op iemands leven en ervoor zorgt dat iemand weer plezier in het leven krijgt. Meedoen geeft positieve gezondheid kracht, het zorgt voor verbinding. Jop denkt naar mate het bewustzijn groeit, de betrokkenheid ook toeneemt. Hoe meer wordt ingezien wat je zelf allemaal kunt doen, hoe vaker de mensen iets voor iemand anders zullen betekenen. Voor een samenleving als Flevoland is die verbinding en de aandacht voor elkaar een belangrijke basis. Dat is niet voor niets, Jop legt uit dat Flevoland nog jong is. Zo’n 35 jaar geleden zijn de eerste mensen gekomen, hierdoor hadden de mensen niet die traditionele familieverbanden waarop ze konden terugvallen zoals in de oudere provincies van Nederland. Flevolanders zochten elkaar hierdoor meer op. Job vindt de mentaliteit “we moeten het samen aanpakken, dan kunnen we de wereld aan” er nog steeds in zit. Die drive vormt de rode draad van positieve gezondheid voor Flevoland.

“Werken aan positieve gezondheid is werken aan een krachtige samenleving.”

Grootste wens voor positieve gezondheid

Jop hoopt dat in de toekomst positieve gezondheid langzaam verandert van een begrip naar een beweging. Als instellingen dezelfde taal gaan spreken en activiteiten op elkaar worden afgestemd, ontstaat er een soort sneeuwbal. “Die sneeuwbal moet een beweging gaan veroorzaken dat het eigenlijk heel gewoon is om op een positieve manier aan je gezondheid te werken in plaats van naar de huisarts te moeten.” Wanneer onnodige huisartsbezoeken dalen, stijgt de ruimte voor medische zorg en wordt automatisch de druk verminderd. Samen meer aandacht voor elkaar, de samenleving en voor (eigen) gezondheid, dat zijn Jops wensen. En als laatste: meer goed nieuws promoten. Dat je ’s ochtends het nieuws leest en niet geconfronteerd wordt met ellende, maar juist met mooie projecten, het plezier en geluk van mensen.

Benieuwd naar het hele verhaal van Jop? Klik dan hier om de hele podcastaflevering te luisteren.

Menu