Frans Vrijmoed: zo geef je meer verdieping en stevigheid aan je bestaan

Je herkent het gevoel vast wel: er zit je iets dwars, maar je kunt je vinger er niet op leggen wat het nu precies is. Het starten van een heel traject vind je overbodig, maar wat dan? Frans Vrijmoed heeft een waardevolle oplossing: in gesprek gaan met een geestelijk verzorger! Het klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het zeker niet. Wij vertellen je hier alles over de helende werking van geestverzorgers.

Van het harde bedrijfsleven naar de verzachtende wereld van geestverzorging

Frans begon in het bedrijfsleven. Vanuit hier is hij in de geestelijke verzorging gerold. Zelfs toen hij in het bedrijfsleven werkte, werden juist de levensvragen de meest besproken gespreksonderwerpen. Tijdens die gesprekken ontdekte hij de geestelijke nood in deze werksector. Het idee dat er in elk bedrijf wel een professional zou moeten rondlopen die zich hiermee bezig hield, inspireerde hem om zelf de geestverzorging in te gaan.

De agenda van een geestverzorger

Een geestelijk verzorger is dé persoon die je ondersteunt bij het nadenken over je leven en over de betekenis ervan. Het is jezelf de vraag te durven stellen: wat betekent mijn leven voor mij? Volgens Frans lopen we er soms te gemakkelijk aan voorbij. Er zijn zoveel dingen die op ons pad komen, die ons de hele tijd bezig houden en ons ervan weerhouden om te reflecteren. En laat die reflectie nu onmisbaar zijn om verdieping en stevigheid te geven aan ons bestaan.

Daarnaast is geestelijke verzorging ook ontzettend belangrijk. Er zijn veel aspecten in ons leven die mensen bedrukken. Volgens Frans hebben deze aspecten weerslag op de manier waarop kinderen zich op school voelen en mensen in het bedrijfsleven hun werk doen. Geestelijke verzorging geeft je dan handvatten om je in de weerwil van de wereld toch staande te kunnen houden.

Centrum voor Levensvragen Flevoland

Centrum voor Levensvragen in Flevoland is het walhalla als het gaat om levensvragen. Het is er voor iedereen die behoefte heeft om te kletsen over levensvragen en zingeving.

“Het leven met een gesprekspartner is soms aangenamer dan wanneer je de dingen moet overdenken in je eentje.”

Het Centrum van Levensvragen groeit ontzettend snel. De waardevolle toevoeging: de educatietrajecten voor zorgverleners. Want wist je dat geestelijke verzorging niet per se van een professional hoeft te komen? Het kan ook iemand zijn die voor iets anders is afgestudeerd. Met trainingen als ‘het signaleren van levensvragen’ wordt het bewustzijn rondom levensvragen vergroot. Zorgverleners worden getraind om situaties te herkennen. Frans vertelt dat het soms al in de kleine dingen kan zitten: als iemand niet meer wilt eten, dan kan dat een fysieke of psychische reden hebben. Geestverzorgers ontdekken door te praten wat er iemand dwars zit. Het mooie aan dit werk vindt Frans dat je hiervoor niet meteen een behandeltraject hoeft te starten. De eenvoud om gewoon even bij iemand stil te staan, je hart te luchten of om een ander perspectief te horen, zorgt voor pure momenten die mensen echt verder helpen.

"Geestelijke verzorging geeft je handvatten om je in de weerwil van de wereld toch staande te kunnen houden."

Waar ben je positief over voor de toekomst?

Frans gelooft dat je als mens altijd bezig bent in een lerende curve. We leren en we worden wijzer. Dit gebeurt volgens hem in golfbewegingen. Een toekomst met zorgen tegemoetzien, daar worden we volgens hem steeds beter in.

“Ik geloof dat de mensheid zich steeds beweegt naar een beter bestaan van zichzelf.”

Waar we volgens Frans echt in kunnen groeien, is het leren luisteren naar elkaar. Neem de tijd om te luisteren, zonder meteen in de response te zitten. Je eigen gedachtes poppen in een gesprek natuurlijk meteen op, probeer om deze eerst te parkeren. Want op het moment dat je dit doet, ontstaat er ruimte om écht te luisteren. Als we deze vaardigheden meer onder de knie krijgen, groeien we als mens.

Frans zijn droom? Meer bewustzijn rondom geestverzorging. Wil jij meer weten over dit interessante onderwerp? Luister dan hier de hele podcastaflevering met Frans Vrijmoed.

Menu