Focus op levenskunst in plaats van leefstijl

Op een andere manier naar gezondheid kijken, dat is wat Chantal Walg doet met haar bedrijf ‘Anders Gezond’. Chantal heeft een achtergrond in verpleegkunde en gezondheidswetenschappen. Ze is nu sinds vier jaar volledig zelfstandig ondernemer en werkt onder meer voor Proscoop (een ROS*). Ook is Chantal auteur van het boek ‘Gezond Centraal Opschudding in de gezondheidszorg’. Ze wil mensen inspireren over anders denken en anders doen vanuit Positieve Gezondheid.

*Regionale Ondersteuning Structuur voor de Eerste lijn

“Welzijn en gezondheid gaan hand-in-hand.”

Chantal Walg

Herkenning

Positieve Gezondheid betekent voor Chantal herkenning. Van jongs af aan ging ze met haar vader mee op huisbezoek. Haar vader was fysiotherapeut, het maatschappelijke deel dat hierbij kwam kijken sprak haar erg aan. Volgens Chantal is gezondheid niet alleen fysiek, maar ook sociaal en mentaal welbevinden. Welzijn en gezondheid gaan wat haar betreft hand-in-hand, zo schreef zij al in 2006 met de komst van de WMO! Met die visie is ze één van de voorlopers in Nederland en heeft ze acht jaar geleden al het concept van Positieve Gezondheid omarmd. 

Anders denken

Chantal kijkt vanuit een ander perspectief naar gezondheid en zorg. Ze kijkt niet vanuit ziekte, maar vanuit Positieve Gezondheid, waarbij zingeving en genieten ook hele belangrijke aspecten zijn. Haar missie is om ook andere mensen te inspireren anders te denken en te doen. Daarom heeft Chantal in 2012 een netwerk geïnitieerd, genaamd ‘Netwerk Positieve Gezondheid Noordelijke Maasvallei’ met organisaties vanuit Noord-Limburg en Oost-Brabant.

Het schrijven van haar boek was niet een vooropgezet plan, maar kwam vanuit haar grote intrinsieke drive. Door het schrijven van het boek ‘Gezond Centraal’ wil Chantal aan mensen laten weten dat er nog veel meer is dan alleen maar ziektegericht denken. En dat dit cultuurverandering vraagt!

“Gezondheid gaat over zoveel andere aspecten dan alleen ‘niet-ziek’ zijn.”

“Hoe mooi is het om inspiratie te zaaien, met elkaar aan de slag te gaan en daardoor te groeien en bloeien. Ik geloof heel erg in verbinding, op welke manier dan ook.”

Corona en Positieve Gezondheid

Corona laat volgens Chantal goed zien hoe ziektegericht de Nederlandse gezondheidszorg is. Op dit moment zijn we vooral gericht op het voorkomen en behandelen van ziekte, wat natuurlijk essentieel is, maar hierbij lijken we af en toe een belangrijk stuk, namelijk gezondheid creëren en bevorderen te laten liggen. Denk bijvoorbeeld aan het sociale isolement, die in grote mate een rol speelt, als mensen elkaar niet mogen zien of aanraken. Werken vanuit Positieve Gezondheid daar kunnen we volgens Chantal ook in bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingstehuizen een belangrijk verschil mee maken.

Chantal’s wens

Het is Chantal’s wens om mensen te laten zien dat niet alleen nu tijdens de Coronacrisis maar ook daarna bijvoorbeeld dingen als iets voor een ander doen bijdraagt aan onze eigen Positieve Gezondheid en die van een ander. Alle mooie (burger)initiatieven die er nu zijn rondom Corona dragen enorm bij aan Positieve Gezondheid. Chantal wil dit graag zichtbaar maken en hoopt dat we die aspecten kunnen vasthouden nu en in de toekomst. Om die reden heeft zij de 42 aspecten van Positieve Gezondheid de afgelopen weken omgezet naar een ‘Blijf Positief Gezond’-challenge. Zowel individueel als collectief kunnen we deze opschudding gebruiken om onze cultuur te veranderen.

Menu