Ervaringsdeskundige: jarenlang profijt van ergotherapie

Dinsdag 27 oktober 2020 is het Wereld Ergotherapie Dag. Ergotherapie maakt het voor mensen met een beperking mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren en deel te nemen aan de maatschappij. Gerrit Jan Tempelman werkt als bedrijfsjournalist bij Provincie Flevoland en zit door een fysieke beperking in een rolstoel. Hij vertelt over zijn eigen persoonlijke ervaring met ergotherapie. Als kind oefende hij onder begeleiding van zijn ergotherapeut met zijn motoriek en toen hij als volwassen man op zichzelf ging wonen, riep hij wederom de hulp van een ergotherapeut in om zijn nieuwe appartement aan zijn behoeften aan te passen.

Broodjes smeren

“Ik ben nu 31 jaar en zit mijn hele leven al in een rolstoel. Hierdoor heb ik ondersteuning nodig bij veel praktische dingen en in mijn kinderjaren kreeg ik daarom ergotherapie. Mijn ergotherapeut hielp me met m’n motoriek zoals het smeren van mijn brood en we speelden bijvoorbeeld met klei of scheerschuim.” Toen hij tiener was hielp een ergotherapeut Gerrit Jan in het verkeer. “We oefenden samen en hierdoor werd ik een stuk zelfverzekerder.”

Jarenlang profijt hulp

“Toen ik kind was adviseerde de ergotherapeut mij een bepaald rolstoelmodel. Daar heb ik nu nog steeds profijt van. Als je slecht in je rolstoel zit of hulpmiddelen niet werken, zit de ergotherapeut daar bovenop. Dat besef je niet altijd, maar eigenlijk heeft de ergotherapeut een heel belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking. Het is goed om een betere duiding te geven aan het beroep van ergotherapeuten. Het is misschien niet altijd even zichtbaar, maar zij doen heel belangrijk werk op de achtergrond.”

Klaar om te studeren

“Het gaan studeren was wel heel bijzonder. Ik heb altijd speciaal onderwijs gehad en ik was er echt aan toe om naar een reguliere opleiding te gaan. Op het speciaal onderwijs voelde ik mij op den duur niet echt meer thuis. Tijdens mijn hbo-opleiding journalistiek heb ik een hele andere kant van de wereld leren kennen. Ik kon me onder de studenten mengen en heb me altijd geaccepteerd gevoeld.”

De trap opdragen

Voor mensen met een beperking is normaal meedoen in de samenleving een uitdaging. Gerrit Jan vertelt over zijn stageperiode tijdens zijn hbo-opleiding. “Mijn stagebedrijf was voor mij een uur reizen heen en een uur terug. Voor mij was dit heel intensief. Daarbij zat het bedrijf in een woonhuis. Met een trap. Mijn collega’s waren zo aardig om me elke dag de trap op te dragen. Maar het was verre van ideaal natuurlijk.”

Keukenkastjes op de juiste hoogte

Gerrit Jan woont zelfstandig in een appartement van Fokus. Deze flat is speciaal voor mensen met een beperking en hij heeft hier 24-uurszorg op afroep. “Als ik om 3 uur ’s nachts naar bed wil, kan ik iemand bellen om me te helpen. Ik woon zelfstandig, maar met de hulp die ik nodig heb. Toen ik hier kwam wonen heb ik kortstondig weer de hulp van een ergotherapeut ingeschakeld. Zij heeft via de gemeente geregeld dat ik een keuken op maat heb en dat de keukenkastjes op de juiste hoogte hangen.”

Volledig geaccepteerd

Gerrit Jan werkt nu ongeveer 4 jaar bij Provincie Flevoland als bedrijfsjournalist. “Ik ben in dienst gekomen vanuit de participatiewet. Dat zetje had ik op dat moment nodig en ik ben heel blij dat mij die kans werd geboden. Intussen heb ik mijn functie ook echt vorm en inhoud gegeven.” Op dit moment werkt Gerrit Jan vanuit zijn appartement in verband met de coronamaatregelen. “Ik mis het contact met mijn collega’s. Normaal zit ik 3 dagen op kantoor in Lelystad en zit daar echt op mijn plek. Als mens en collega ben ik volledig geaccepteerd. Dat is een heel prettig gevoel.”

“Als mens en collega ben ik volledig geaccepteerd.

Menu