Digitaal dashboard over Positieve Gezondheid in Flevoland gelanceerd

Vandaag is het digitale dashboard over Positieve Gezondheid in Flevoland gelanceerd. Dit dashboard geeft inzicht in de Positieve Gezondheid van Flevolanders. Het dashboard is vooral bedoeld voor professionals die raakvlakken hebben met Positieve Gezondheid in onze provincie.

Over het dashboard

GGD Flevoland, Provincie Flevoland, Proscoop en Flever ontwikkelden samen het dashboard als onderdeel van het platform WEL in Flevoland. In het dashboard presenteren zij hoe het gesteld is met de Flevolanders op de zes onderdelen van Positieve Gezondheid:
1. Dagelijks functioneren
2. Kwaliteit van leven
3. Lichaamsfuncties
4. Meedoen
5. Mentaal welbevinden
6. Zingeving

Het dashboard helpt om cijfers op deze zes thema’s naast elkaar te leggen en te vergelijken. Zo valt bijvoorbeeld op dat de gemiddelde levensverwachting in Flevoland hoger ligt dan in de rest van Nederland. Ook is er in Flevoland gemiddeld minder armoede. Wel is er iets meer werkloosheid en zijn er gemiddeld meer mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het dashboard wordt komende jaren doorontwikkeld. Ook worden er sessies georganiseerd voor gebruikers van het dashboard. Denk hierbij aan beleidsmakers bij gemeenten. Zij kunnen dan uitleg krijgen over hoe ze het dashboard zo goed mogelijk kunnen gebruiken bij hun werk.

Dit is Positieve Gezondheid

In de gezondheidszorg gaat het vaak over ziekten en ziekten genezen. Bij Positieve Gezondheid gaat het juist over gezond zijn en gezond blijven. Over het leven met een gebrek of chronische ziekte en toch het beste van je leven maken. Om te voorkomen dat je later ziek wordt (preventie). Dan gaat het over meer dan alleen lichamelijk gezondheid. Zit je lekker in je vel bijvoorbeeld. Of je zin of een doel in je leven hebt. Of je familie en vrienden om je heen hebt.

Bij positieve gezondheid ligt het accent dus niet op ziekte maar op mensen zelf, maar op hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. De mens, gezondheid en perspectief staan centraal in plaats van het systeem, ziekten en problemen. Het gesprek gaat niet over waar je vanaf wil, maar waar je naartoe wilt. Wat gaat goed en wat zou je willen veranderen? Hoe kun je daarin een eerste stap zetten en wat heb je daarbij nodig?

Positieve Gezondheid beter in kaart

Gedeputeerde Jop Fackeldey: “Als gedeputeerde Krachtige Samenleving onderschrijf ik het belang van een goede gezondheid. Daarom ben ik blij met de komst van dit dashboard. Hiermee kunnen we de Positieve Gezondheid van Flevolanders beter in kaart brengen.” Anke van der Beek programmamanager WEL in Flevoland vult aan: “Met dit dashboard meten we hoe het staat met de Positieve Gezondheid in Flevoland.” Henk Procé, programmamanager WEL in Flevoland sluit af: “We kunnen nu gerichter projecten of programmalijnen rondom Positieve Gezondheid opstarten.”

Deel dit bericht via:

Vorig bericht
Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland januari
Volgend bericht
Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland februari
Menu