De bezieling voor Topfit Fysiotherapie is bij marketeer Martijn Poort skyhigh

Voor Martijn Poort is een gezonde leefstijl ontzettend belangrijk. Hij sport graag en liep zelfs op hoog niveau hard. Ondanks zijn liefde voor sport ging zijn hart toch sneller kloppen voor een plek in de marketingwereld. Om niet te ver verdwaald te raken van de gezondheidssector, is hij ruim vijftien jaar geleden marketeer geworden voor Topfit Fysiotherapie. Zoals hij zelf vertelt, is hij verantwoordelijk voor ‘datgene dat niet per direct fysiotherapie is’. 

Wat is Topfit Fysiotherapie?

Topfit Fysiotherapie helpt al meer dan dertig jaar lang cliënten om hun bewegingsapparaat, ook wel het lichaam, beter te laten bewegen. Sinds de start heeft de organisatie meer dan dertien locaties in Overijssel en Flevoland gevestigd. In Lelystad zitten inmiddels al vier praktijken. Bij Topfit Fysiotherapie kun je terecht voor diverse specialismen, zo hebben ze manuele therapie, maar ook hand-, bekkenbodem- en zelfs kindertherapie. Bovendien speelt de organisatie ook een belangrijke rol binnen het bedrijfsleven. Hierbij kun je denken aan werkplekinrichting, maar ook het oplossingsgericht zoeken naar een betere werkhouding. “Dit valt allemaal onder Topfit Fysiotherapie”, zegt Martijn. 

Maar wat is nu datgene wat niet per direct fysiotherapie is? Martijn vertelt: “Topfit Fysiotherapie heeft een tak: Leefstijl en gezondheid.” In tegenstelling tot de fysio, werken deze groepen preventief. De deelnemers zijn voornamelijk ex-patiënten. Er zijn veel verschillende groepen: van Fysio 70+ tot hydrogym en van wandelgroepen tot pilates groepjes. Een populaire onder het team is Vallen verleden tijd. Tijdens deze lessen leren mensen hun angst voor het vallen te overwinnen en om mogelijke valgevaren sneller te herkennen. 

Naast deze leefstijlgroepen werkt Topfit Fysiotherapie mee aan een groot overheidsprogramma: de Gecombineerde Leefstijlinterventie, ook wel de GLI genoemd. Dit is een speciaal twee jaar durend programma voor mensen met overgewicht of obesitas. GLI is gericht op gedragsveranderingen om een gezondere leefstijl te creëren. Samen met een GLI-gecertificeerd team van leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten werk je om je gezondheidsdoelen te bereiken. Het programma is een enorm succes en de wachtlijsten blijven flink oplopen.

“Het meeleven dat is waar je het voor doet.”

Leven is bewegen

In een organisatie als Topfit Fysiotherapie is het bijna onmogelijk om niet aan positieve gezondheid te doen. Martijn vertelt dat de organisatie zelf werkt met de leefstijlwijzer waaronder net iets andere pijlers vallen. Zo spelen de factoren voeding, beweging, zingeving, slaap, ontspanning en sociaal een enorme rol binnen het bedrijf. Alle factoren zetten ze op creatieve manieren in om hun slogan ‘Leven is bewegen’ na te streven. Eén van die manieren is de leefstijlmarkt die in Lelystad was georganiseerd. Hier kwamen zo’n 600 bezoekers naartoe. Huisartsen, apotheken, thuiszorgmedewerkers en de gemeente Lelystad gaven daar informatie over gezond zijn en gezond blijven. Ook gaat Topfit Fysiotherapie elke twee weken langs bij Stichting IntermeZZo in Zwolle om massages te geven aan kankerpatiënten en hun naasten. Tijdens deze ochtenden laten de therapeuten fysio in de breedste zin van het woord zien. De massages draaien om welzijn, maar de allerbelangrijkste reden is om iets geven aan juist die mensen. 

Deze ideeën komen vaak vanuit het team van Topfit Fysiotherapie zelf. Vanuit de organisatie wordt het toegejuicht als medewerkers met nieuwe concepten komen. “We houden heel erg van collega’s die daaraan meedoen. Met je poten in de samenleving.”, zegt Martijn. Als er dan ook iets is waar Martijn positief over is, dan zijn het wel zijn collega’s. “Dan kijk ik naar onze collega’s en dan zie ik bij 90% die bezieling dat ze allemaal voor dit vak hebben gekozen, om dezelfde redenen die ik heb.” Martijn legt uit dat er best wat uitdagingen zijn. Topfit Fysiotherapie is een bedrijf waar je veel kansen krijgt en kunt kiezen uit verschillende specialiteiten, toch hebben ze moeite met het vullen van vacatures. “Er is veel vraag naar fysiotherapeuten, omdat er veel vraag naar fysio is.” Daarnaast geeft Martijn aan dat ze in conclaaf zijn met de verzekeraars over de lage vergoeding voor fysiotherapie. “De zorg wordt steeds duurder, maar mijn hoop ligt bij onze collega’s. Als ik naar mijn collega’s kijk, dan denk ik, het komt wel goed.” 

Menu