Herfstmagie: ontdek de positieve effecten van dit seizoen

  1. Home
  2. Blog
  3. Herfstmagie: ontdek de positieve effecten van dit seizoen

Terwijl sommige mensen nog dagdromen over hoe de heerlijke zonnestralen onze huid verwarmen, kijken anderen uit naar het volgende seizoen: de herfst. Het seizoen waar de geurkaarsen tevoorschijn worden gehaald en onze kledingkast warme aardetinten uitstraalt. Hoewel we liever de regenbuien en windvlagen vermijden, heeft de seizoenswisseling toch positieve effecten op onze gezondheid. Wij vertellen je waarom de herfst jouw nieuwe, favoriete seizoen kan worden!

Kom tot rust in de natuur

De herfst kleurt de natuur in prachtige rood-, geel-, en oranjetinten en dit betoverende kleurenpalet nodigt uit tot ontspannende wandelingen in het bos Laat het buitenseizoen nog niet los, want dit is het perfecte moment om in de natuur te vertoeven. De frisse herfstlucht tijdens het wandelen heeft een helende werking op je lichaam en geest: het maakt je hoofd leeg, brengt je tot rust en geeft je een flinke dosis energie. Bovendien kunnen gevoelens van angst en boosheid als sneeuw voor de zon verdwijnen. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er tal van andere wandelvoordelen, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Hoe je het ook bekijkt, er zijn dus voldoende redenen om je wandelschoenen aan te trekken en op avontuur te gaan.

De beste nachtrust

Gedurende de herfstmaanden genieten we over het algemeen van een betere nachtrust en dit heeft diverse verklaringen. De dagen worden korter, wat leidt tot een verhoogde aanmaak van het hormoon melatonine. Dit hormoon regelt niet alleen het moment waarop we in slaap vallen, maar ook wanneer we ontwaken. Ook heeft de verminderde hoeveelheid zonlicht, in vergelijking tot de warme maanden, effect op ons energielevel. We voelen ons hierdoor ook slaperiger.

Het slaperige gevoel wordt versterkt doordat de warme, klamme nachten veranderen in koude, koelere nachten. Hogere (lichaams)temperaturen, het gezoem van muggen en de tocht van een open raam, kunnen namelijk leiden tot een minder diepe slaap. Naarmate het wat koeler wordt, slapen we dus dieper en voelen we ons meer uitgerust. Volgens Dr. Rachel Salas, een neurowetenschapper gespecialiseerd in slaapwetenschappen aan de Johns Hopkins University, is de ideale slaaptemperatuur 18 graden Celsius.

Gezondheidsboost door spicy herfstkruiden

De herfst brengt niet alleen kleurrijke bladeren en frisse lucht, maar ook heerlijke kruiden die niet alleen een lekkere smaak toevoegen, maar ook gezondheidsvoordelen bieden.

Hoewel nog niet elk effect wetenschappelijk is bewezen, dragen deze kruiden op diverse manieren hun steentje bij aan jouw gezondheid. Het is belangrijk om te onthouden dat vitamine- en mineraalsupplementen geen vervanging zijn, maar eerder een aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Gember
Deze wortelknol is een echte vitaminebom en een groot favoriet. Het is goed voor de keel en als ontstekingsremmer doet het wonderen voor ons immuunsysteem. Daarnaast maakt het slijm los, laat het koorts snel dalen en ondersteunt gember de spijsvertering.

Kurkuma
Ook wel Indiaanse geelwortel genoemd, helpt bij maag- en darmklachten. Daarnaast wordt beweerd dat kurkuma een natuurlijk pijnstiller is en menstruatieklachten verlicht. Hoewel deze werking wordt beweerd, is het niet door middel van gedegen wetenschappelijk onderzoek bewezen. Kleine tip: eet kurkuma nooit rauw, maar vermaal en kook het eerst. Dit voorkomt maagklachten.

Samen genieten

De herfst brengt ons het ultieme knusse gevoel: samen met je partner op de bank, onder een dekentje terwijl jullie genieten van een kop warme chocolademelk met een toef slagroom. En als dan ook nog eens de regen op de ramen begint te tikken, is het plaatje helemaal compleet.

Het is dan ook geen verrassing dat de romantiek in dit knusse seizoen meer opbloeit. Samen zijn versterkt de band tussen mensen, en oxytocine, ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’, speelt hierbij een rol. Het zorgt ervoor dat we ons nog sterker verbonden voelen met onze geliefden. Dus, dit is het perfecte excuus om tijdens deze regenachtige dagen wat extra quality time met elkaar door te brengen.

Kortom: de herfst is niet alleen de kleurrijkste periode van het jaar, maar ook een seizoen vol gezondheidsvoordelen. Terwijl de bladeren vallen en de dagen korter worden, kun jij volop genieten van smaak van gember. Of je nu liever een wandeling maakt of samen op de bank kruipt, in de herfst kan het allemaal. Laat dit seizoen je vooral inspireren om goed voor jezelf te zorgen, want als je dat doet, zal de rest vanzelf in harmonie vallen.

*Disclaimer*
Bij WEL in Flevoland raken we geïnspireerd door verschillende artikels die we online lezen. We streven ernaar om interessante en relevante informatie te delen, maar willen benadrukken dat WEL in Flevoland geen medisch advies verstrekt. De inhoud van onze blogs dienen dan ook uitsluitend ter informatie en inspiratie.

Menu