Appeltjes van Oranje uitgereikt aan projecten voor psychische hulp

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Appeltjes van Oranje uitgereikt aan projecten voor psychische hulp

De Appeltjes van Oranje zijn voor de negentiende keer uitgereikt door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde. Het is dé prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. Met het thema ‘Mentale Kracht’ gaan de Appeltjes van Oranje dit jaar naar Ixta Noa, Vriendendiensten en het Expertise Center Education Care Saba; initiatieven die zich inzetten voor psychisch kwetsbare mensen. Uit Flevoland was Vriendschap op Maat van VMCA een van de kanshebbers.

Appeltjes van Oranje

Een depressie, dwangneurose of eetstoornis; mentale problemen kunnen het lastiger maken voor mensen om goed mee te doen in de maatschappij. Hoe waardevol is het dan als iemand je helpt erbovenop te komen? Iemand die géén professionele zorgverlener is. Tijdens de Appeltjes van Oranje worden deze vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Vriendschap op Maat

Het Flevolandse initiatief Vriendschap op Maat, van VMCA, was één van de kanshebbers van de prijs. Het project koppelt vrijwilligers aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Vaak is het voor hen moeilijk om sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Door samen met een maatje (veelal wekelijks) activiteiten te ondernemen, krijgen mensen de kans om actiever deel te nemen in de maatschappij. Daarmee biedt Vriendschap op Maat een rustpunt voor diegene die door psychische klachten minder goed kunnen meekomen.

Verjaardagscadeau

Ter ere van koningin Máxima’s 50e verjaardag komt een nieuw meerjarig programma dat meer steun moet bieden aan projecten voor mensen met mentale problemen. Met het programma Herstel Dichtbij krijgen tachtig initiatieven drie jaar lang ondersteuning, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft dicht bij huis hulp kan krijgen. Herstel dichtbij wordt uitgevoerd in samenwerking met MIND en het Oranjefonds. De koningin liet ontroerd weten zich de komende tien jaar op dit onderwerp te willen focussen. Zij benadrukt in haar toespraak het belang van meer aandacht naar mentale problemen: “Het is moeilijk om over psychische problemen te praten. Veel mensen blijven er lang mee rondlopen. Ze zijn bang het perfecte plaatje te bederven en blijven glimlachen, terwijl ze vanbinnen huilen.”

Menu